Диабетът засяга все повече хора, голяма част от тях дори не подозират, че са болни

Всяка година 14 ноември, по решени на Световната здравна органицазия /СЗО/, се отбелязва като Световен ден за борба с диабета. По този повод в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали се проведе среща -дискусия с проф. д-р Мария Орбецова -началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Св. Георги”в Пловдив.

Във връзка с Световния ден за борба с диабета в кърджалийската болница бяха проведени профилактични прегледи на работници от две предприятия в региона, избрани на случаен принцип. Изследвани са около 300 пациенти, при 32 души са установени повишени стойности на кръвната захар., съобщи заместник-директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ и специалист-ендокринолог д-р Семра Изетова.

По време на традиционните дни на отворените врати, по същия повод, от 8 ноември до 10 ноември, са прегледани редовни пациенти – диабетици, но заедно с тях се появиха и такива, които никога не са предполагали, че имат захарен диабет., посочи д-р Изетова.

1600 пациенти се лекуват средногодишно в отделението по болести на обмяната в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Отделението е единствено по рода си в област Кърджали. „Нашата цел и мисия е пациентите със захарен диабет да бъдат своевременно диагностицирани, да направим преценка на рисковите фактори, да осъществим контрол върху регулеруемите рискови фактори. Дългосрочната ни цел обаче е да отложим максимално дълго във времето изявата на всички усложнения на захарния диабет.“, изтъкна д.-р Изетова.

Диабетът е тежко социално значимо заболяване, което за съжаление, буквално всяка минута разширява своя ареал, каза директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ проф. д-р Тодор Черкезов. Той подчерта, че е особено важно да имаме познания за заболяването, за да можем да се предпазим и да реагираме адекватно, когато вече сме засегнати от него.

С последните научни изследвани в областта на лечението на диабет бяха запознати лекарите-специалисти в кърджалийската болница от проф. д-р Мария Орбецова, която е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.

Диабетът е едно от основните здравни предизвикателства в света. Според статистиката – над 32 милиона души живеят с диабет в Европейския съюз. В световен мащаб те са над 360 милиона. В България от това заболяване страдат около 500 000 души. Почти половината от хората обаче не знаят, че имат диабет.  Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло и фамилната обремененост. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество., предупреждават медиците. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

Галина Кючукова, Арда нюз