Министър Цоков: Готвят се промени в Наредбата за приобщаващото образование

Промени в Наредбата за приобщаващото образование се подготвя от работна група в Министерството на образованието и науката., каза в Кърджали просветният министър проф. Галин Цоков, след среща с директора на СУ „Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров.

На децата със специални образователни потребности трябва да се обърне специално внимание. Трябва да се мисли за промяна в Наредбата за приобщаващо образование, което ние в момента правим., коментира министър Цоков. По думите му се обсъждат различни проблеми, като идеята е да се търсят конкретни решения.

Очаква се работната група да излезе с доклад с предложения за промени в Наредбата за приобщаващо образование., каза проф. Галин Цоков. Просветният министър подчерта, че приобщаващото образование трябва да обхваща и даровитите деца, така че да им се даде път за максимално развитие на техните дарби и таланти.

Проф. Цоков коментира и подготвяните промени в учебните програми, които целят намаляване на фактологическата сложност в учебния материал. Според него това няма да донесе съществена промяна от гледна точка на намаляване на времето, в което децата са в училище или времето, в което те се подготвят за следващия ден. „Основният проблем е, че трябва да се преструктурира по определен начин учебното съдържание.“, каза просветният министър.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков бе на посещение в най-голямото училище в Южна България „П.Р.Славейков“ по покана на директора Милко Багдасаров. Той бе придружен от началника на кабинета му Наталия Михалевска.

Проф. Цоков беше посрещнат от Багдасаров , началника на РУО Кърджали Ангелина Костова и председателят на Общинския съвет Мухаррем Мухаррем. Министърът беше поздравен с кратка програма, подготвена от учениците на СУ „Петко Рачов Славейков“.

Проф. Цоков разгледа школото, посети някои от кабинетите, в които се провеждаха часове. Запозна се с различни проекти, по които работят славейковци. А те се похвалиха с  многото награди, които печелят в национални и международни състезания.

„Училището е страхотно, защото децата не само учат, но и се възпитават да развиват своите умения и силни страни, което е може би едно от най-големите постижения както на ръководството, така и на учителите, защото макар и да са високи резултатите на учениците на външното оценяване, е най-важно децата да се мотивират и развиват, за да се реализират като добри хора и личности.“, сподели министърът на образованието впечатленията си от СУ „Петко Рачов Славейков“.

Визитата на министър Галин Цоков даде старт и на „славейковите“ дни, посветени на патронния празник на училището.

Галина Кючукова, Арда нюз