Броят бюлетините с преференции заради жалба от кандидат за общински съветник в Кърджали

Политика

Административният съд в Кърджали постанови да бъдат преброени действителните бюлетини с преференциалния вот за кандидата за общински съветник от  Коалиция ПП-ДБ – Стоян Георгиев.

Георгиев оспорва решението на Общинската избирателна комисия за новоизбраните общински съветници в частта, касаеща коалицията. Според него, в изборните протоколи не са отразени правилно преференциалните гласове за него, което го е лишило от съветническо място.

Стоян Георгиев поиска от съда да бъде извършена съдебно-статистическа експертиза, а заинтересованите страни, в лицето на Радослав Милев и Стоян Стоянов поискаха чрез представляващият ги съдебен защитник да бъдат преброени гласовете не само за Георгиев, но като цяло за ПП – ДБ в община Кърджали, както и преференциалните гласове за Стоян Стоянов. Съдията по делото Ангел Момчилов уважи единствено искането за преброяване на действителните преференциални гласове за Стоян Георгиев във всички секционни избирателни комисии на територията на община Кърджали.

Припомняме, че преференциалният вот пренареди листата за общински съветници в Кърджали на коалиция ПП – ДБ и петият в нея – Стоян Стоянов измести втория в листата Никола Стоев. Изборните резултати отредиха две съветнически места в Общинския съвет в Кърджали на коалицията, като според решението на ОИК в Общинския съвет влизат Радослав Милев и Стоян Стоянов.

Броенето на бюлетините с преференциален вот за Стоян Георгиев, кандидат за общински съветник от Коалиция ПП-ДБ, започна в сряда следобед.

Галина Кючукова, Арда нюз