Пристигнаха бюлетините за изборите в област Кърджали

Бюлетините за изборите на 29 октомври за кметове и общински съветници в област Кърджали пристигнаха във вторник следобед. Заедно с тях бяха доставени и ролките за машините.

Изборните книжа идват със специален транспорт от София и с полицейски екскорт. Автомобилите, с които те се превозват, са пломбирани. Пломбите бяха премахнати в присъствието на членове на общинските избирателни комисии и представител на Областната администрация.

Само за кметове на общини и общински съветници в областта, доставените бюлетини са 330 200. Отделно са тези за населените места, в които ще се гласува и за кмет. За кмет на кметство се гласува в селата, в които по постоянен адрес избирателите са над 100.

В община Кърджали например такива са 96 населени места.

Общият брой на СИК в най-голямата община в областта е 182, от тях две са в болнични заведения и още 10 са подвижни избирателни секции, каза председателят на ОИК Кърджали Юркюш Ахмед.

В изборния ден гласоподавателите ще могат да дадат своя вот и чрез машина. Условието е в изборната секция, имащите право на глас да са над 300. В секциите под 300 души ще се гласува само с хартиена бюлетина.

Хората, които искат да се запознаят пробно с машинното гласуване, могат да го направят от утре. Във фоаето на сградата на Община Кърджали ще бъде поставена машина, а експерти ще оказват необходимата помощ при затруднения от страна на гражданите.

В изборния ден ще има видеонаблюдение във всички секционни избирателни комисии, припомни Юркюш Ахмед.

Галина Кючукова, Арда нюз