Еко забавление за малките славейковци

Общество

Голямо забавление за малчуганите от начален етап на обучение в СУ „Петко Рачов Славейков“ организираха гимназистите от клуб ЕКО УПКО към училището за шампиони. Наред с приятните емоции, малките славейковци получиха и много ценни знания, придобити чрез игра и главоблъсканици по отношение на правилното разделяне на отпадъците. Във вторник клуб ЕКО УПКО организира обучение за малки деца от 1 до 4 клас на тема „Рециклирай правилно с нас“, като обучението завърши със забавни игри за най-малките. Обучението започна с кратка презентация, но продължи с игри и конкурсният принцип доведе малките до получаване на много еко знания и поета инициатива.

Създаден преди по-малко от година, към днешна дата клубът наброява 18 активни членове от 9, 10 и 11 клас, а негов ръководител е Янислава Парнарова. Всичко започна след участието на шестима активисти в конкурса „Млад благотворител”, където авторският колектив спечели 6-то място в цяла България. Това отприщи серия от дейности – първото по рода си и най-голямо модно ревю на тоалети от отпадни материали, един от най-големите базари за размяна на непотребни вещи в цяла България, изграждане на био градина, участие в национална конференция. Всички членове на клуба участваха в обучение на известния еколог Даниел Костов, когото поканиха на своя територия и научиха много за зелената икономика.

Клубът не спира да провежда обучения за малки и големи по темите „Какво е рециклиране и как се рециклира”. През миналата учебна година клубът организира цялото училище „Славейков“ да събира пластмасови шишета и е с голям принос за поставения в парка Шишеяд.

Най-новата придобивка на членовете на клуба е собственоръчно изработеният от тях компостер за био градината.