Гласувано: Общината продава имоти за строеж на болница „Сърце и мозък“ в Кърджали

Водещи, Общество

На извънредно заседание на Общинския съвет беше гласувано решение да бъдат продадени парцели в района на Парк“ Арпезос Север“ на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център” АД за строеж на болница „Сърце и мозък“  в Кърджали.

Общата крайна пазарна цена на двата имота частна общинска собственост, които ще бъдат продадени без търг или конкурс, възлиза на  2 980 827 лв.

„Търговска Лига – Глобален Аптечен Център” АД планира да направи инвестиция в размер на 15 млн. лева. Решението за продажбата на имотите беше подкрепено с пълно единодушие от общинските съветници.

Какво следва от тук нататък? Първо екип от община Кърджали ще води преговори за сключване на договор с инвеститора, след което договорът трябва да бъде съгласуван с Министерството на иновациите и растежа.

След влизане в сила на документа, инвеститорът следва да представи проект, а общината за даде разрешение за строеж.

„В последните 20 години няма такъв прецедент да се свиква сесия на Общинския съвет в период на предизборна кампания за местни избори. Правим го защото имаме изключително важна тема, свързана с изграждането на новата многопрофилна болница „Сърце и мозък“, коментира кметът на общината доц. д-р Хасан Азис, минути преди последното заседание на разпоредителния орган.

Доц. Азис обясни, че до този момент са изчаквали инвеститорът да получи Сертификат Клас А от Министерство на иновациите.

С реализирането на тази инвестиция Кърджали прави крачка напред в осигуряването на качествено здравеопазване на гражданите, но и ще се превърне в притегателен център за хората от цяла Южна България, както и от Гърция и Турция., посочи кметът.

Той припомни, че вече има взето решение в града край Арда да има колеж за обучение на медицински сестри.

А по отношение на изграждането на болница „Сърце и мозък“ , по думите на инвеститора, здравното заведение ще бъде готово до края на 2026 година.

Галина Кючукова, Арда нюз