Празник на българския дух и култура в Хамбург

В първата десетдневка на октомври една мащабна културна изява на българите в северна Германия озари духовния хоризонт на Хамбург.Емблематичната сграда Хамбург Наус посрещна представители на Българската диаспора, които представиха 6-ия преглед на българското културно творчество под надслов “Българско слово, музика, багри и танц“. Организатор и водещ на събитието бе Емилия Юкер, председател на Културното дружество при клуба на българските жени и семейства в двумилионния мегаполис.

Отец Явор Щурм, представител на БПЦ в града приветства и благослови присъстващите.

На сцената в малката зала, фолклорна група“Здравец“ с ръководител Вероника Антонова показа осем оригинални хореографски и творчески вдъхновения. Създаден преди 16 години танцовият състав за български фолклор представи изпълнения на детската танцова група и групата за възрастни. С особена магия се отличи танцовата композиция “Сватба“, посрещната с бурни ръкопляскания – още едно доказателство за непреходната сила и красота на българското танцово изкуство. Горещо аплодирана бе и младата певческа група за народни песни “Дамасцена“ с ръководител народната певица Вики Узунова. Четири сладкогласни певици, сред които е и германката Франциска Масман показаха завидни певчески умения с песни от Родопската, Пиринската, Добруджанската и Македонската фолклорни области.

Фолклорното начало бе допълнено и от изпълненията на кавалджията Пламен Павлов, който представи импровизации по музика на J.S. Bach с жанрове от българския фолклор.

Виртуозно и професионално прозвучаха “Мечтание“ на Р.Шуман и “Любовни мечти“ на Ф. Лист в изпълнение на пианистката Марина Савова. Духовна наслада за присъстващите бе и “Интермецо“ от операта “Селска чест“ на П.Маскани, “Лебед“на Камий Сен Санс и “Канон“ на Й.Пахелбел в изпълнение на челистката Анна Гешлер.

Картините на художниците от “Арт“ групата при Културното дружество Бранимир Георгиев, Емилия Юкер, Калина Иванова и Дарина Генадиева изпълниха пространството с багри, светлина и послания за един по-хубав свят.

Весел прочит на злободневни теми – народен хумор прозвуча в шегите и вицовете на Ангел Василев.

Бяха обявени резултатите от ежегодния литературен конкурс за авторско художествено майсторство с обществено значение на българите в Хамбург, учреден на 3 март 2006 година.

Голямата награда в раздел “поезия“ се присъжда на Марина Бартоломеус от Берлин. Първа награда в този раздел се дава на доцент д-р Добрин Паскалев от Варна. Втора награда – д-р Пламен Парнарев, трета – Йорданка Радева от Разград

Голямата награда в раздел “Проза“ се дава на Диана Христова (Олива) от Пазарджик. Първа награда в същия раздел се присъжда на проф. д-р Златимир Коларов, втора награда – отново Йорданка Радева от Разград, трета – д-р Христина Божинова от Варна.

Специална награда за цялостно творчество и многогодишна журналистическа дейност в Хамбург, представени в медиите на България се дава на поетесата и писател Христина Въчева.

Наградата за млад автор печели Жанета Георгиева от България.

Специални награди за публицистика с висока гражднска позиция и значимо обществено значение се присъждат на д-р Георги Чалъков от Варна и проф. д-р Златимир Коларов от София за сценария на филма “Огненият генерал и пожарът на Ерма“

Специална награда на името на Иван Михайлов в раздел “проза – пътеписи“ се дава на Таня Иванова от София, която живее в Испания.

Българите получиха имейл поздравления от БТА и SOFIA PRESS.

Културното събитие бе уважено от почетния консул на Република България в Хамбург Михаел Томас Фрюлих.

Истински празник на българския дух и култура в Хамбург, далеч от България, но близо до Родината, защото всички те я носеха в сърцата си, изпълнени с гордост за нейното славно минало, велика история, настояще и светло бъдеще.

Христина Недялкова