Румен Радев: „Кяшиф“ е модел на българската икономика на бъдещето

Водещи, Икономика

Бях изненадан, че тук, в Джебел може да се развива промишленост на световно ниво. За това и приех поканата на г-н Кяшиф да открием заедно следващия завод, който съвпада с производството на първия цилиндър под негово ръководство в това предприятие.

Това каза в Джебел президентът Румен Радев, който бе гост на откриването на завод 2 на машиностроителната фирма „Кяшиф“.

Горд съм, че има предприятие, в което можем да видим модела на българската икономика на бъдещето на практика. Защото тук е извършена тази така желана дълбока трансформация към икономика с висока добавена стойност, експортно ориентирана, икономика с висока производителност на труда, износ не само на суровини, но и на готова продукция, инженеринг, на ноу-хау., посочи държавният глава.

По думите му причините за високите резултати, се крият в иноватовността и непрекъснатия развой, внедряване на високоефективни технологии.

„Искам да ви поздравя и за ефективното взаимодействие с местната власт, за това, че давате пример за корпоративна социална икономика, с помощта към болници и детски градини, към училища, към хора в нужда, към нашето образование. С вашата дейност допринасяте и за преодоляване на големия проблем на нашето съвремие – дълбоката демографска криза, чието преодоляване изисква балансирано регионално развитие, каза още Радев.

Той подчерта, че фирма „Кяшиф“ е доказателство за това, че високо технологична промишленост може да се развива не само в големите градове, но и в малки, отдалечени общини, каквато Джебел.

„Вие ни давате увереност, че българската икономика може да се развива като иновативна и високоефективна икономика на бъдещето“, изтъкна президентът.

 

Галина Кючукова, Арда нюз