Стартираха археологически разкопки на Татул

От понеделник стартираха тазгодишните археологически разкопки на култовия комплекс край момчилградското село Татул, обяви научният ръководител на експедицията проф. Николай Овчаров. Проучванията в района ще продължат две седмици и са изцяло финансирани от община Момчилград. През 2022 г. разкопките в района бяха подновени след 15-годишно прекъсване.
„През миналата година разкрихме средновековна църква, изградена пред 5-6 век и просъществувала до 11-12 в. с дължина 18 метра. Под основите й, попаднахме на по-стара монументална сграда. Точно тя ще бъде обект на проучванията тази есен. Възможно е постройката да се окаже езически храм от римската епоха“, заяви проф. Овчаров. Освен него в разкопките  участва и д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей в Пловдив.
„Разкопките на Татул са част от стратегията ни за развитие на туризма в община Момчилград. Култовият комплекс е сред най-популярните дестинации в Източните Родопи и интересът към него е голям. За съжаление през последните години държавата не прави нищо за проучването на подобни обекти, а не е по силите на община с мащабите на Момчилград да отдели средства за по-мащабни проучвания“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.