Един загинал и четирима пострадали при пожари от началото на годината

За първите 8 месеца на годината на територията на област Кърджали са възникнали 530 произшествия като пожарите 275. В сравнение със същия период на миналата година произшествията са със 10% по-малко, а пожарите – с 24% по-малко., каза пред журналисти директорът на РДПБЗН комисар Сергей Заимов.

Повече от половината от пожарите са възникнали в следствие на небрежност при боравене с открит огън – 55%, късо съединение  е причинило 18% от пожарите.

„Не трябва да се пренебрегва като причина за пожари и   неправилната употреба на отоплителни уреди“, посочи комисар Заимов.

От началото на годината при пожари в областта е загинал един човек, двама са пострадали. За сравнение –  миналата година от януари до края на август са загинали 4 души, пострадалите са били 7.

По отношение на контрола, който се извършва от страна на РДПБЗН – за осемте месеца от началото на годината са извършени 1154 комплексни и тематични проверки. Съставени са 69 акта.

А по отношение на превенцията, се набляга на работата с подрастващото поколение., посочи комисар Заимов. Той даде за пример организирането на ученическите състезания „Млад огнеборец“ и конкурса за рисунка „С очите си видях бедата“, към които през годината интересът е нараснал.

14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ през 1995 г. с Решение на Министерския съвет.

Галина Кючукова, Арда нюз