Нова техника, използвана при тежки катастрофи, показаха пожарникарите в Кърджали за професионалния си празник

Водещи, Общество

Пожарникарите празнуват своя професионален празник на 14 септември. Традиционно те демонстрираха техниката и умения при справяне с различни произшествия.

Тази година акцент беше катастрофа с два автомобила. За първи път огнеборците показаха най-новата техника, с която разполагат – акумулаторни и хидравлични инструменти за разпъване и рязане, които са налични при тях от 2 месеца.

„Те са по-леки, автономни, с акумулаторни батерии и по-ефективни“, подчерта директорът на РДПБЗН комисар Сергей Заимов.

При справяне с ПТП-то, заедно с пожарникарите, бяха колегите им от Бърза помощ и БЧК.

Друг акцент в демонстрациите беше как да се справим с пожар в дома, възникнал при работа с газ пропан-бутан.„Това са едни от най-честите произшествия в дома. Искаме да демонстрираме как вкъщи, с подръчни средства, можем да се справим с пожар.“, каза още комисар Заимов.

Нова верижна машина, използвана при тежки зимни условия също можеше да се види по време на демонстрациите. „Тя е предназначена за спасяване при снегове, но може да се използва и при наводнения. С верижната машина могат да се евакуират до 9 човека, както и тежко пострадали, които се нуждаят от носилка.“, поясни директорът на РДПБЗН.

Разбира се за най-малките кърджалийци имаше традиционните атракции като целене в мишена с водна струя, хидравлични стълби и др.

Преди началото на демонстрациите беше отслужен водосвет за здраве в параклиса „Св. пророк Илия“, а по-късно бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите в изпълнение на служебния си дълг служители на МВР в областта.

Галина Кючукова, Арда нюз