НАП със засилени проверки по събори за издаване на касови бележки

НАП ще продължава да извършва проверки по събори, като няма значение от техния мащаб. „Прави впечатление, че в много от проверените обекти са констатирани повече от едно нарушения, което не се дължи само на незнание на правилата. Напомняме на търговците, че служителите на приходната агенция са на разположение да им разяснят как се прилага законодателството, в случай че срещат трудности, но и ще бъдем безкомпромисни при опитите да се укриват приходи. Обръщаме се отново и към потребителите с призив да изискват своя касов бон, тъй като по този начин те осъществяват граждански контрол върху отчитането на приходите, стават гарант за лоялна конкуренция и защитават потребителските си права“, каза Георги Димов, зам. изпълнителен директор на НАП.

В рамките на контролната кампания, служителите на НАП са извършили явни и тайни наблюдения, като в проверките се е включил и т.нар. „таен клиент“, чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

Фискалните инспектори на Националната агенция за приходите са извършили проверки в търговски обекти на събора в пловдивското с. Искра и фестивала на народната носия в гр. Жеравна, които се проведоха  през уикенда. Само за два дни служителите на звеното за фискален контрол са установили 27 нарушения – 10 в с. Искра и 17 в Жеравна, като те са свързани предимно с неиздаване на касова бележка, липса на фискално устройство и разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата.

Допълнителна информация за нормативните изисквания за отчитане на продажбите може да бъде получена на телефоните на НАП за консултации.  В сайта на приходната агенция търговците могат да видят какви са техните права и задължения при проверка в обекта им от данъчни инспектори.