Празник събра стотици жители и гости на Башево

Традиционен събор събра стотици башевци от Западна Европа и Турция и посетители на село Башево за празника им, който тази година се организира за 19-ти път. Празничното събитие бе уважено от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още народните представители от ДПС Байрам Байрам и инж. Павлин Кръстев и областният председател на ДПС Ресми Мурад.

Съборът бе открит от кмета на Башево Мюрен Сали. Проведе се и празнична томбола с много подаръци. Най-голямата награда, коч, се падна на Гюлтен Шакирова. За доброто настроение на башевци и гостите се погрижиха оркестър „Айчо бенд“ от Крумовград и талантливият музикант Айдън Мехмед (Ади) от Кърджали.

Тази година поради нелеп инцидент с 23-годишен местен младеж, живущ в Истанбул не се извиха традиционните башевски хора.

Организатори на проявата бяха местното кметство и читалище „Хр.Смирненски”.

Освен събора, в Башево имаше и мевлид за здраве и берекет. Религиозната проява, която се проведе за 19- ти път, започна с четене на айети от Свещенния Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от имамина на медресето в Долно Прахово Нуриттин Исмаил. Мевлидът бе уважен от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрам, председателят на общинския съвет на ДПС в Ардино Шахин Байрамов, представители на Сдружение „Балканлълар“ (Балканци) от Картал-Истанбул, начело с председателя им Олджай Йозгюн.

Всички присъстващи бяха нагостени с 15 казана кешкек – варено жито с телешко месо. Разходите за мевлида бяха поети от Рамадан Хасан (Яджъ) и синовете му, които живеят и работят в Белгия. 

Кметът на Башево Мюрен Сали изказа своите  благодарности към дарителя на мевлида Рамадан Хасан (Яджъ) и към всички, които са взели участие в организацията му. Той съобщи, че през следващата 2024 година всички разходи за мевлида са поети от Тюркян Расим Сюлейман, работеща и живееща в Англия.

 

Гюнер ШЮКРИ