Бизнеса на Кърджали и Одрин подписа Протокол за сътрудничество

Водещи, Икономика

Протокол за сътрудничество между община Кърджали, Община Одрин, работодателски организации от Община Кърджали  и Търговско-промишлена палата – Одрин беше подписан на работна среща в Кърджали.

На нея присъстваха Генералния консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и търговското аташе, кметовете на Кърджали и Одрин – доц. д-р Хасан Азис и Реджеп Гюркан,, областният управител на Кърджали Даниел Делчев, представители на работодателски организации в Кърджали и ТПП-Одрин.

В Протокол за сътрудничество са записани три точки:

  1. Да се провеждат регулярни срещи на ротационен принцип най-малко на 6 месеца, между работодателските организации от община Кърджали, ТПП-Одрин, съвместно с кметовете на двете побратимени общини.
  2. представяне на добри практики за осъществяване и обмяна на ноу-хау и информация, свързана с насърчаване и укрепване на икономическите отношения между страните.
  3. Организиране на търговски изложения на мести производители на ротационен принцип в Кърджали и Одрин.

На срещата бяха обсъдени теми, свързани с развитието на търговските и икономическите отношения между страните, както и с изпълнението на общи трансгранични проекти.

„През последните години имаме изградени добри отношения с община Одрин, но това което не успяхме до сега да направим е да срещнем бизнеса в двете общини. Мисля, че с тази среща запълваме тази празнина.“, отбеляза кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис.

Той посочи, че с инициативата за среща между бизнеса от двете общини, се дава нов тласък на отношенията между Одрин и Кърджали.

„Кърджали е вратата на бизнеса от Турция към Европа“, подчерта  доц. Азис.

Генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю подчерта, че двустранните отношения между двете съседни държави са добросъседски, а географската близост дава възможност за реализиране на транс-гранични проекти и инвестиции.

„България е на 4-то място по износ на стоки в Турция след Германия, Русия и Китай“, посочи дипломатът. Той допълни още, че турските инвестиции в България за 2022г. са в размер на 5 млрд. и половина долара., но амбицията на югоизточната ни съседка е те да надхвърлят 10 млрд. долара.

А най-много са инвестициите в областите Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

Идеята за търговски изложения в Одрин и Кърджали датира от близо 3 години, но ковид-пандемията ни забави да я реализираме, каза областният управител Даниел Делчев, който приветства инициативата за среща на бизнеса от двете побратимени общини.

„Ние трябва да посеем семената на братството, което да се развива и в бъдеще.“, изтъкна кметът на Одрин Реджеп Гюркан. Той посочи, че турската община е сред тези, които най-много се възползват от възможностите за трансгранично сътрудничество и осъществяване на проекти.

„Четири дни през седмицата съм кмет на Одрин, а през останалите три дни – кмет и на всички българи , които посещават града.“, каза Реджеп Гюркан.

Той допълни, че само за миналата година Одрин е бил посетен от над 1,200 млн. български граждани.

Задоволство от ползотворността на срещата между бизнеса от двете общини изразиха и от Търговско-промишлените палати в двата града, като и представители на работодателски организации в Кърджали.

Подписите си под Протокола за сътрудничество поставиха: Кметовете на Община Кърджали и Община Одрин, ТПП –Кърджали и ТПП – Одрин, КРИБ, Стопанска камара, Камара на строителите, Съюз за стопанска инициатива.

Галина Кючукова, Арда нюз