С изложба, сътворена от децата на Кърджали и Одрин, стартира Месецът на Турция

Водещи, Култура

Фотоизложбата „Заедно на един мост“ обединява творби на децата от Общинския детски комплекс и ученици от училища в побратимения ни град Одрин.
Идеята за Месеца на Турция в Кърджали е естествено продължение на усилията на община Кърджали да изгражда мостове – на приятелството, на познанството, на толерантността, и на това нашата културна идентичност да бъде част от културното наследство на Балканите, Европа и света. Водени от това, през последните повече от 15 години, община Кърджали е единствената в България, която провежда месеци на различни страни в града ни, например на Съединените щати, съвместно с Посолството на САЩ у нас. Организирали сме и т.нар. „десетдневки“ на Германия в Кърджали, а през месец май – с цел разширяване на нашите приятелства и утвърждаването на културните ни ценности, проведохме и Месец на Испания в Кърджали.
С удоволствие днес откриваме Месеца на Турция в Кърджали, като в следващите години ще положим усилия разнообразната палитра от културни мероприятия на различни страни в града ни да бъде разширена.
Благодаря на посланика на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок и на консула на Р Турция в Пловдив Н. Пр. Корхан Кюнгерю, които, съвместно с община Кърджали, са съорганизатори на Месеца на Турция.
Програмата на Месеца на Турция е богата на културни, творчески, музикални събития, но и предвижда съвместни икономически срещи между двете общини, както и различни инициативи с побратимените ни общини Одрин, Чорлу, и др.
Община Одрин ще участва в Месеца на Турция в Кърджали с концерт на уникална по рода си музикална група към общината, която наброява около 30 души. По линия на доброто ни сътрудничество ще бъде представена и изложба на керамично изкуство, ще бъдат проведени съвместни срещи с представители на бизнеса в Кърджали и Одрин, както и ще бъде показано изкуството ебру в Кърджали /уникална турска техника за рисуване върху вода/.
Симфоничният оркестър на Тракийския университет пък ще направи своеобразен подарък към кърджалийци с концерт за всички жители и гости на града, Департаментът по изящни изкуства към Университета ще представи своя изложба, и ще бъде показан известният танц на дервишите.
Последните 10 дни от Месеца ще бъдат посветени на турското киноизкуство, като чрез Посолството и Генералното консулство в Пловдив Република Турция ще представи интересни филми – безплатно, в новото ни кино Арена.
На откриването на Месеца на Турция присъстваха Халит Ислям Таръ, Вицеконсул на Генералното консулство на Турция в Пловдив, Ерхан Арабаджиоглу секретар на Консулството в Пловдив, Басри Еминефенди – районен мюфтия на Кърджали, отец Петър Гарена, енорийски свещеник в Кърджали.