Нов завод заработи в Кърджали

Нов завод на фирма „Кяшиф“ ЕООД в Кърджали стартира производствената си дейност. Инвестицията е за над 10 млн. евро. В завода ще се произвеждат хидравлични цилиндри. Производството е изцяло роботизирано и автоматизирано. Към момента в новия завод на „Кяшиф“ ЕООД в Кърджали работят около 40 човека, но до края на годината те вече ще са около 100.

„Заплатите ще бъдат много по-високи в сравнение с другите ни заводи, тъй като залагаме на автоматизираното производство. Така например 1 човек обслужва 4 машини.“, посочи инж. Кяшиф Кяшиф.

По думите му, за да е успешна една фирма, най-важен е човешкият фактор. „Ние искаме де привличаме млади и образовани хора. Затова имаме център за обучение, както и студенти– студенти.“, каза инж. Кяшиф. Освен това учениците в две паралелки с дуално обучение в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ в Кърджали , като и в една в Джебел, имат практически обучения в заводите на „Кяшиф“ ЕООД.

Фирмата изнася продукция в цяла Европа, отскоро е стъпила и на пазарите в САЩ.

„Кяшиф“ ЕООД  развива и благотворителна дейност. Спонсорира ремонта на няколко отделения в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Има и фондация, която подпомага ученици и студенти. Инж. Кяшиф Кяшиф заяви още, че ще изгради Детска градина за децата на служители на фирмата. Намерението е това да се случи още през следващата година.

Повече от 10 години съм чакал тази инвестиция да се случи  в  Кърджали. Като кмет положих максимални усилия г-н Кяшиф да инвестира тук., каза кметът на община Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис, който присъства на стартирането на производствената дейност в новия завод на „Кяшиф“ ЕООД. Винаги съм искал Кърджали да бъде център на високотехнологичното производство, на иновациите. За нас тази инвестицията е със стойността на мултинационална, просперираща, иновативна фирма., изтъкна инж. Азис.

По думите му за Кърджали това е един исторически момент, който ще даде силен тласък в икономическото му развитие, ще доведе до вдигането на стандарта на живот в града. „С такива успешни фирми ние привличаме работници от областта и съседни на Кърджали области.“, посочи градоначалникът.

Доц. д-р инж. Хасан Азис благодари на инж. Кяшиф Кяшиф и на неговото семейство за благотворителната дейност, която развива. За подпомагането на ученици, които са приети в едни от най-престижните университети в страната.

„Една фирма е успешна, когато има социална дейност и е отворена към обществото.“, подчерта кметът на Кърджали. Радвам се, че вече в списъка на успешните фирми със световен знак можем да запишем на едно от първите места фирма „Кяшиф“ ЕООД., каза още доц. д-р инж. Хасан Азис.

Галина Кючукова, Арда нюз