Макетът на Перперикон влезе през парадния вход на ЕП в Брюксел

Днес в Европейския парламент в Брюксел бе представен великият скален град Перперикон, един от символите на Кърджали и други чудеса на Източните Родопи.
Това се случи по покана на евродепутата от ДПС Искра Михайлова, а идеята е да бъде показано българското културно наследство в светлината на новия Европейски Баухаус. Заедно с изложба от фотоси, кулминацията на честването бе представянето на уникалния четириметров макет на Перперикон, изпълнен от екипа на Съни Сънински.
На откриването на изложбата присъстваха всички евродепутати от България, ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров, кметът на Кърджали инж. д-р Хасан Азис, областният управителна Бургас проф. Мария Нейкова, директорът на Историческия музей в Кърджали Даниела Коджаманова, общински съветници и представители на медиите. За да отрази събитието в Брюксел е и специалният пратеник на в-к „Арда нюз“ Галина Кючукова.
„Радвам се, че след 10 години, откак бе запланувана тази изложба с макет на Перперикон в Европейския парламент се случва. Още една приказка вече има своя хубав край, сбъдва се още една мечта на Кърджали и кърджалийци да бъде в сърцето на Европа, да представи културно-историческото минало на България. Тази изложба е визитна картичка на Кърджали в Европейския парламент и Европа. Тази изложба има и една друга особеност в рамките на новата философия на новия Баухаус. В момента, ако областният управител на Бургас е тук заедно с децата на музикалното училище в Бургас, тя ако е тук и като представител на Бургаския свободен университет, то ние покриваме всички критерии на новия европейски Баухаус“, заяви на откриването градоначалникът на Кърджали инж. д-р Хасан Азис. Той благодари на всички, които са участвали и съдействали за изложбата и гордо допълни,че напълно нормално е макетът на Перперикон да влезе през парадния вход на Европейския парламент.

Днес в България няма човек, който да не е чувал за скалния град Перперикон в Източните Родопи. За тайнствените издялани в скалите помещения десетилетия наред се мълвяха легенди. Археолози и историци опитваха да ги обяснят, но при липса на сериозни разкопки всичко оставаше само догадки. Древните руини бяха изоставени и превзети от гъстата гора. Когато най-сетне през лятото на 2000 г. ръководеният от проф. Овчаров екип започна мащабните проучвания, до гигантските скални творения нямаше дори кози пътеки.
С годините този грандиозен ансамбъл се превърна в ново световно чудо. След почти 25 години мащабни проучвания днес вече знаем много за древната история на това свещено място. Каменистият хълм е обожествен от хората още в каменно-медната епоха (края на V – началото на IV хил. пр. Хр.) Вече в къснобронзовата и ранножелязната епоха (ХVIII-VI в. пр. Хр.) Перперикон се превръща във внушителен култов център. В скалите са изсечени стотици помещения, като са отнети хиляди тонове камък. Към края на старата и първите векове на новата ера градът добива своя завършен вид.

Галина Кючукова, наш пратеник в Брюксел
Очаквайте подробности!