В Кърджали ще се изграждат болница и медицински университет, ОбС гласува „за“ единодушно

Водещи, Общество

С пълно единодушие общинските съветници гласуваха „За“ да се промени статута на терен в рамките на Кърджали от публична в частна общинска собственост.

Парцелът ще бъде продаден на частен инвеститор „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“АД,  който е входирал инвестиционно намерение за изграждане на здравно-образователен център в Кърджали.

Темата разбуни духовете в града край Арда последния месец, което провокира общинското ръководство да проведе две обществени обсъждания.

Лично представителят на инвеститора проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на Български Кардиологичен Институт – първо представи проекта пред общински съветници и граждани, а ден преди заседанието на местния парламент, той беше представен пред 29 институции от сферата на здравеопазването в Кърджали и получи тяхното одобрение.

На заседанието на Общинския съвет днес общинските съветници гласуваха единодушно решението за предоставяне на близо 40 дка терен за изграждане на високотехнологичен здравно-образователен център в Кърджали.

Преди гласуването кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис каза, че една инвестиция не се прави, за да се противопостави на нещо, което вече съществува. Нейната цел е „разширяване и надграждане на възможностите за здравеопазване, както и за предоставяне на по-голям избор на хората в региона.“, подчерта Хасан Азис.

От свое име и от името на общинското ръководство кметът изрази благодарност и признателност към всички лекари, здравни заведения, МБАЛ и на поликлиниките, към личните лекари, които са били, са и ще бъдат основа на здравеопазването в Кърджали.

Като гаранция за това, че земята се продава на инвеститора с определена цел, а именно изграждане на болница  и медицински университет, в решението е записано още, че ако инвестиционното намерение не се изпълни, теренът отново ще върне статута си на публична общинска собственост.

Галина Кючукова, Арда нюз

Вашият коментар