Тревожна тенденция – все повече млади хора са хипертоници

Засилен интерес към Кампанията за безплатно измерване на кръвно налягане, която се проведе в Кърджали на 25 май. Тя е под мотото – „Измерване, което спасява живот. Твоя“ и се координира от Българска лига по хипертония.
В рамките на деня, през пункта за измерване на кръвно преминаха десетки кърджалийци.
„За съжаление, минаха доста хора с екстремно високи стойности. Насочихме ги към специалист.“, сподели Мария Янева, координатор на кампанията.
По думите й доста хора останали изненадани от това, че имат проблем.
„Има доста немарливи към здравословното си състояние хора. Знаейки, че имат хипертония, не спазват препоръките на лекарите и не си пият предписаните медикаменти редовно, а други дори сами си сменят терапията.“ , каза още Янева.
А данните за проблема – високо кръвно налягане – стават все по-тревожни. Над 60% от възрастното население на страната е с високо кръвно. Освен това пада и възрастовата граница на хората, страдащи от хипертония – много често тя вече засяга хора малко над 40 години. Също така се откроява и тенденцията за непридържане към предписаната от лекар терапия., сочи анализ на данните от проведените през предходните три години кампании на база 10 000 измервания, уточни координаторът на кампанията за България.
„Хипертонията е проблем, свързан основно с начина на живот – стрес, лошо качество на храната, липсата на двигателна активност. Това са неща, които ние сами бихме могли да променим.“, посочи Мария Янева.
Кампанията, която е международна, се провежда за шеста поредна година и България се включва в нея. Основният организатор за страната е Българска лига по хипертония, в партньорство с 28-те области в страната, както и медицински университети, БЧК и други.

Галина Кючукова, Арда нюз