Ардино празнува 24 май

Ардино тържествено oтбeлязa 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Деца, учeници, учитeли, прocвeтни и културни дeйци и граждани ce включихa в трaдициoннoтo oбщoгрaдcкo тържecтвo на площада в центъра на града, зa дa зaявят пoчиттa cи прeд дeлoтo нa светите брaтя Кирил и Мeтoдий.

Кмeтът нa община Ардино инж. Изет Шабан поздрави  присъстващите по повод светлия празник и изрази своята почит и уважение към хората на духа. „Отново е 24 Май – желан и очакван празник, който ни изпълва с дълбока почит към хилядите дейци на българската просвета и култура! Денят на солунските двама братя винаги е бил повод за почит и преклонение пред словото, пред духовността, пред знанието. Дълбокото хуманистично съдържание, духовно богатство и извисеност на този празник го правят несравним, карат ни да го възприемаме като нещо истински свято!“, заяви инж. Изет Шабан. Той подчерта, че просветните и културни дейци в община Ардино посрещат 24 Май на висотата на своята професионална отговорност и със съзнание за народни будители и сеятели на мъдрост и народностна култура. „Вие – кадрите на общинската просветна система сте нашият днешен и утрешен шанс. Защото на Вас са поверени утрешните стопани и кадри на Община Ардино. От качеството на днешния Ви труд ще зависи дали утре ще се чувстваме отговорни или горди от делата им“, изтъкна Изет Шабан. Той честити от все сърце светлата дата на директорите и учителите от общинските училища, на дейците от извънучилищните образователни институции, на всички ученици и техните родители, на читалищните дейци и самодейците от всички екипи и състави. „Нека този празник да обединява всички ни, да ни изпълва с гордост и самочувствие, че българската просвета и култура са част от Европейската цивилизация“, завърши словото си инж. Изет Шабан.

Празничното тържество продължи с концертна програма. В него участие взеха детска вокална група „Славейче“ и детски танцова група „Искрица“ към читалище „Родопска искра“ с ръководители Дамла Йорданова и Светлана Карамфилова, малчуганите от ДГ „Слънце” и ДГ „Брезичка”. В програмата се включиха още децата от театрална школа „Светулки“ към ЦПЛР-ОДК с ръководител Дамла Йорданова, клубовете за танцово, театрално и музикално изкуство към Иновативно средно училище „Васил Левски“ с ръководители Светлана Карамфилова, Бюлбюл Юмер и Мюзеен Туран. Индивидуалните изпълнения на Виктория Карамфилова и Мелин Мехмет от театралната школа към ЦПЛР-ОДК бяха посрещнати от присъстващите с бурни аплодисменти.

Гюнер ШЮКРИ