Четирима абитуриенти са удостоени със стипендия „Кърджали“

Специална стипендия „Кърджали“ за 2023 година получиха четирима изявени абитуриенти, предсрочно приети във Висши учебни заведения, поради класиране на призови места в международни и национални конкурси, състезания, олимпиади в областта на науката, изкуството и технологиите.

Те бяха наградени от кмета на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис.

Носители на стипендия „Кърджали“ – 2023 година са:

Атанас Пламенов Янков – ученик в СУ „Отец Паисий”, град Кърджали. Атанас завършва обучението си в профил Софтуерни и хардуерни науки. Той e с най-висок резултат в България на Националната олимпиада по информационни технологии, звание Лауреат от МОН, максимален брой точки, оценка: Отличен (6.00) и право да бъдe студент в избрана от тях специалност във Висши учебни заведения.

Даниела Маринова Ангелова, ученика от XII „б“ клас в СУ „Йордан Йовков”, град Кърджали. Даниела е приета в редовна форма на обучение, без приемен изпит, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – гр. Свищов – 2021 год., във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и в Икономически университет във Варна

Мария -Магдалена Валентинова Делчева – ученичка от 12 в клас в СУ ,,П.Р. Славейков”, град Кърджали. Мария е приета за студентка в СУ „Климент Охридски“, гр. София

Нурджан Иълмаз Ибрямова ученичка от 12 клас в ЕГ „Христо Ботев” гр. Кърджали, в паралелка с чуждоезиков профил немски с английски език. В областта на литературата ученичката всяка година се класира на финалния кръг на „Стъпала на знанията, организиран от СУ „Климент Охридски“ с максимален брой точки и на областен кръг на олимпиадата по български език и литература. През последната година на своето обучение тук Нурджан Ибрямова става лауреат на Националната олимпиада по немски език. Нурджан  е носител на стипендия на Американската фондация за България.

Община Кърджали връчва специална стипендия „Кърджали”, грамота и плакет за най-изявен абитуриент от 2006г. Стипендиантите получават еднократно две минимални работни заплати.

 

Галина Кючукова, Арда нюз