Кърджали чества 24 май!

По традиция празникът 24 май в Кърджали започна с шествие на представителни блокове от всички училища в града.

Пред паметника на Освободителите бяха поднесени цветя и венци. Мажоретките на  СУ „Отец Паисий“ и гвардейците на ЕГ „Христо Ботев“ зарадваха със свои изпълнения присъстващите на празничното тържество.

Официални гости на тържеството бяха кметът на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис, председателят на ОбС Юсеин Ахмед, депутатите Адлен Шефкед и Елван Гюркаш, духовни лица от различи вероизповедания.

„Ако има общобългарски празник, който бихме определили като най-сърдечен, най-топъл, най-мил то това без никакво съмнение е 24 май. Той е нашият, единствен и уникален празник на буквите, който успява да ни събере, да ни разплаче и развесели, да ни срещне с някогашна ученическа любов, да накара сърцата ни да се разтуптят по младежки и усмивки да изтрият бръчките по лицата ни.“, каза в приветственото си слово кметът на Кърджали доц. Д-р инж. Хасан Азис

Винаги съм си мислил, че народ, който има празник на буквите, на словото е посочен от Господ да може да се изправя, дори да възкръсва и след най-тежките изпитания., подчерта доц. Азис.

Нека никога не забравяме, че чрез делото си двамата български първоучители са ни изпратили  съкровеното си посланието за национално единство, за вяра в себе си, за това, че сме отговорни за тези, които идват след нас и на които сме длъжни да оставим примери за нравственост, задружност, човечност. Така ще можем да бъдем спокойни и сигурни, че 24 май и занапред ще бъде все така лъчезарен, цветен и оптимистичен! С тези думи завърши словото на кмета на Кърджали.

Доц. д-р инж. Хасан Азис награди с грамоти ученици, представили се достойно на национални и международни състезания, олимпиади и фестивали.

С колективна награда беше отличена Школата по етнография към ОДК с ръководител Нели Карабашева.

 

Галина Кючукова, Арда нюз