На 19 май Джебел празнува своя празник, отбелязва и 34 години от майските събития

Водещи, Общество

Хиляди се събраха  в Джебел на празника на града и за да отбележат годишнина от майските събития, свързани с мирните протести на българските турци за връщане на техните имена.

Сред гостите на празника бяха представители на изселнически организации, народни представители – настоящи и бивши от ДПС, евродепутатът – Илхан Кючюк, консулът на РТурция в Пловдив, кметове на турски общини, кметове на общини от област Кърджали, представители на религиозни общности.

Поздравителни адреси и приветствени слова прозвучаха от трибуната на площад 19 май в Джебел.

Неджми Али, кмет на община Джебел

„Стремежът на джебелчани за свобода постави началото на демократичните промени в България. Те  показаха, че човешкото достойнство и чест са над всички и няма да приемат унижението. Денят и площадът 19 май са датата и мястото символи на човешката воля за свобода. Днес изразяваме нашата признателност към  участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България, начело с нашия почетен председател д-р Ахмед Доган.“

Даниел Делчев, областен управител на Кърджали

Джебел е повод за гордост за цялата област Кърджали. Вие превръщате Джебел в един истински европейски град. Нека с достойнство пазим и предаваме на поколенията традициите и изконните български добродетели, да бъдем единни и мъдри при решаване проблемите на общината. Нека заедно работим за развитието на град Джебел и превръщането му в  желано място за нашите деца, за туристите и гостите.

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС

„Ние вярваме, че само чрез демокрацията могат да бъдат извоювани човешките права и свободи. Те се гарантират единствено от вашия вот. На този ден няма как да не споменем гения на столетието на 20 век, определен като такъв от сп. „Тайм“  – Мустафа Кемал Ататюрк.“ Кючюк цитира думи на Ататюрк – този който е враг на Българя, е враг и на Турция. И още – мир в света – мир в родината.

„Днес светът има нужда от мир, но и България има нужда от помирение. Не може да продължаваме да се караме, политическата система се разгражда, институциите губят своя смисъл.“

Хасан Азис, зам.-председател на ДПС, отправи поздрав към джебелчани  от името на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който не можа да присъства на празника, заради ангажименти в парламента, както и от името на почетния председател на партията – д-р Ахмед Доган.

„Тук, от Джебел даваме нашия знак за единство. Това е нашият нишан и послание, което Джебел продължава да дава през годините. Но ние даваме  и друг нишан – че ДПС със совите представители във всички нива на управление, дават своята експертиза и отговорност за развитието на България. Те  са тези, които могат да носят отговорност и експертиза – думичката , която придобива все по-голяма тежест в политическите събития на България.“, заяви д-р инж. Хасан Азис. Нашето послание към политиците е да осъзнаят смисъла на надписа на НС  -Съединението прави силата., посочи Азис.

Поздрави и пожеланията от цялата парламентарна група на ДПС поднесе Ахмед Ахмед, зам-председател на Движението.

Този месец за нас е много специален, ако ние не си спомняме за тези трагични събития, ако един народ забрави своите страдания, бъдете уверени, че това ще се повтори. ДПС продължава 33 години да пише живата история на демократична България днес. Ние не признаваме разделителни линии за нас основата е заедноста. Всичко това е ценност и на ЕС – различията, многообразията – това са нашата голяма ценност. Ние трябва да помним и почитаме нашите братя и сестри, които са истинските дисиденти от майските събития. Ние няма да ги оставим, докато не заемат своето достойно място в учебниците по история., подчерта Ахмед Ахмед.