Министър Шишков: Магистрала от АМ „Марица“ до „Маказа“ ще реши проблема с трафика на Кърджали

Водещи, Общество

Магистрала или скоростен път от АМ „Марица“ до ГКПП „Маказа“ ще решат проблема с трафика , минаващ през Кърджали. Това каза пред журналисти в Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„Ще предложа изграждането на скоростен път или магистрала,  в частта от АМ „Марица“ до ГКПП „Маказа“. На мен лично ми се иска да започнем проучването на този вариант.“, заяви министър Шишков. Според него това е най-удачният вариант, който ще изведе трафика от рамките на град Кърджали.

Регионалният министър поясни, че ще възложи на АПИ да започне проучване, след което ще бъдат стартирани процедури за Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ и избор на трасета. Следват и отчуждителни процедури. Той не се ангажира колко години ще са нужни, за да бъде завършено изграждането на скоростен път или магистрала от АМ „Марица“ до ГКПП „Маказа“.

Така обаче ще отпадне изграждането на Обходен път на града. Проект, който зацикли през последните години и на практика, за да стартира отново, ще е необходимо да бъдат започнати всички процедури от самото начало.

Министър Шишков обяви още, че до края на май ще има изготвено задание за изграждане на кръгово движение в района на съда в Кърджали.

Относно ремонт на бул. „Беломорски“, министърът заяви, че в  рамките на месец и половина проектите, които имат общината и АПИ да се съгласуват и да се даде разрешение за строеж. „Мога да ви уверя, че в рамките на месец и половина ще бъде завършена тръжната документация и ще бъде  обявен конкурс за избор на изпълнител за тази част, която е задължение на АПИ.“, посочи Иван Шишков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков бе в Кърджали на работна среща по покана на кмета д-р инж. Хасан Азис. На срещата присъстваха областният управител Даниел Делчев, представители на АПИ, на ОПУ, на пътна полиция и ВиК.

След работната среща министър Шишков и кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис направиха обход на някои от невралгичните точки в района, като кръстовището на разклона за село Глухар и „Теклас“.

Галина Кючукова, Арда нюз