Ученици от СУ „Васил Левски“ – Крумовград проучват маршрут за екотуризъм

Работата по иновативен проект „Роден край“ в СУ „Васил Левски“ – Крумовград продължава. Учениците от VIIIв клас, профил „Обществени науки“, които са целева група по проекта, заедно със своите ръководители Илиян Тосков – старши учител по история и цивилизации, Христо Михайлов – старши учител по немски език и Здравка Пачева – старши учител по немски език и предприемачество, реализираха туристически излет до село Лимец, местността „Черковище“. Туристическият излет е част от дейностите по ФУЧ „Екскурзоводство и превод“, Модул 1. „Културно-исторически наследство“, модул 2. „Превод – английски език“, модул 3. „Превод – немски език“.

Учениците изминаха пеша пътя от село Къклица до село Лимец, местността „Черковище“. През целия път се наслаждаваха на прекрасни панорамни гледки. Натъкнаха и на различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване и защитени, те ги фотографираха, за да могат да изготвят и информационни материали за жителите и гостите на община Крумовград.

Освен природните забележителности до село Лимец се намира и тракийско светилище и крепост. В района има няколко тракийски светилища, свързани с почитаните от траките култове. Светилището е строено с ломени камъни, без спойка от хоросан. Според проф. Герасимов, светилището има кръгла форма. Неговите размери са: дължина на изкопа 1.8 м, диаметър на кръга 18 м. В периода 1932-1938 г. в местността са организирани археологически разкопки, открити са фрагменти от бронзови плочи, на които има изображения на бог Аполон, четири малки статуи на тракийски конник и монети, които са предадени на музея в град Казанлък.

Това е поредният туристически маршрут, който реализираха учениците и техните ръководители, като част от дейностите по иновативен проект „Роден край“. Бяха посетени „Водопадът на сътворението“ и средновековната крепост, край село Храстово.