Ден на ученическо самоуправление в СУ „П. Р.Славейков“

Общество

Председателят на Ученическия парламент при СУ „Петко Рачов Славейков“ Виктория Михайлова получи днес точно в 7.30 ч сутринта в учителската стая амулета бухалче – символ на властта от директора на училището за шампиони Милко Багдасаров.

Така започна традиционният ден на самоуправление, посветен на 9 май – Деня на Европа под надслов „Почувствай Европа“, което кореспондира пряко и с провеждания в Кърджали Месец на Испания с мото „Почувствай Испания“. По повод като представител на Община Кърджали и член на журито присъства и г-жа Первин Ахмед – старши експер  в дирекция „Хуманитарни дейности“. Десетокласничката „директор за един ден“ представи екипа си пред присъстващите учители. Джулия Коджаманова, Мариета Атанасаова,  Селин Джамбазова, Мария Муканова и Константин Чаушев влизат за ден в обувките на заместник-директорите съответно Галя Карапеткова, Пепиния Китова, Маргарита Демирева, Нешка Шопов и  Гроздан Грозев. Психолог на мястото на Добрина Стойчева е единадесетокласничката Aлександрина Георгиева. Педагогическият съветник предава опит на десетокласника Мая Николова. „Личен състав“ на мястото на Станислава Костова зае Рая Карамилева, завеждащ отдел канцелация – Ивайла Халваджиева. Специалист в компютърния кабинет в ролята на Атанас Семерджиев се изяви Янислав Димитров.

Веднага след предаването на властта управляващият екип се оттегли с директора на оперативка и обсъждане на предстоящите задачи за деня. Междувременно в часовете ученици заместваха своите учители по предварително уговорени във всяка паралелка условия.

В 12:00 часа в двора на училището започна традиционното представяне на държави – членки на ЕС. Отбелязването на „Деня на Европа“ тази година бе включено и в културната програма на Община Кърджали, посветена на Месеца на Испания в Кърджали на тема “Почувствай Испания“.  Традиционни храни, известни личности, история, макети на забележителности, танци, песни или всичко заедно бе критерият за определяне на първенците. Представени бяха 28 държави, като в крайна сметка журито в състав Виктория Михайлова, Никола Атанасов, г-жа Первин Ахмед и Милко Багдасаров награди най-добрите. Първото място безапелацинно заеха учениците, представящи зашеметяващата Испания от 11 б клас.  Второ място заеха учениците от 9 б в и 11в клас, представящи Гърция и Франция. Трето място журито отреди на 10 в, 6 д и 8 в клас, представящи Нидерландия, Полша и Румъния. Специалната награда бе връчена на 9- б клас, представяща културата на България.

За пореден път денят на ученическо самоуправление на 9 май бе не просто заместване на учители и ръководен състав, а истинско преживяване, в което се включиха с желание всички. Този ден е празник на креативността, отговорността и радостта да покажеш собствения си труд и старание. Темата „Почувствай Европа“ тази година е в съзвучие с Месеца на Испания под надслов „Почувствай Испания“. Общуването в училището за шампиони по принцип зарежда и дава енергия за развитие и растеж, а в дни като днешния удовлетворението от множеството прояви е най-голямо.