Община Кърджали и македонската Струмица се побратимиха

Община Кърджали и община Струмица, Република Северна Македония подписаха протокол за побратимяване. Това се случи на заседание на общинския съвет.

„Кърджали и Струмица отправят послание за обединение, с което ставаме по-силни и реализираме мечтата за Обединена Европа. Всички ние смятаме, че мястото на Република Северна Македония е в ЕС. Точно сега, това време ни налага този акт да се случи, за преодоляване на различията от всякакво естество.“, заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, след подписването на протокола за побратимяване на двете общини.

От македонска страна документът бе подписан от кмета на община Струмица Костадин Костадинов. На събитието от македонската община присъстваха още секретарят, председателят на ОбС и общински съветници.

„Народите трябва да бъдат близки, трябва да бъдат приятелски настроени. Сигурен съм, че стъпката, която правим днес е огромна, че с нея ще се гордеят следващите поколения.“, заяви кметът на община Струмица Костадин Костадинов.

Двамата кметове си размениха подаръци – картини – символи на двете общини.

Идеята за побратимяване между двете общини се роди на двустранна среща през декември 2022 г. в гр. Струмица, между кмета д-р инж. Хасан Азис и кмета на община Струмица Костадин Костадинов. Двете общини могат да си сътрудничат успешно в много сфери, тъй като споделят еднакви ценности и имат добра почва за развитие на дългосрочно сътрудничество в сферата на икономиката и бизнеса, в културата и образованието, но най-вече ще допринесе за сближаване между хората от двете страни., посочи инж. Азис.

Община Струмица обхваща селищата в Струмишкото поле по средното течение на едноименната река и има площ от 485 кв.км.. В общината освен град Струмица влизат още 24 села с общо 54676 жители. Регионът е един от най-големите производители на ранни и промишлени зеленчуци в Република Македония. Тук се отглеждат още  мак, памук, тютюн, сусам, фъстъци и анасон. Всичко това дава възможност за развитието на текстилната и хранително-вкусова промишленост в района. Струмица е сериозна дестинация с множество туристически атракции: термален минерален курорт, живописни водопади, църкви и манастири , реставрирани конаци, множество паметници от римската епоха.

 

Галина Кючукова, Арда нюз