Депутатите от 49-ото Народно събрание положиха клетва

Вежди Рашидов откри заседанието на 49-ия парламент. Шест партии имат представители в него – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС, и ИТН.

При регистрацията се оказа, че присъстват 235 от общо 240 народни представители.

В залата са емблематични политически лица, като Делян Пеевски от ДПС и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Както и Лена Бориславова, която се оказа, че е закъсняла със срока, в който можеше да се откаже пред ЦИК от депутатското си място.

Депутатите положиха клетва под погледа на президента Румен Радев, служебното правителство, посланици и много гости.

След това пленарната зала прозвучаха химнът на България и този на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на партиите и коалициите, които влизат в него. След това се предвижда да бъде избран председател на 49-ото Народно събрание.

Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на НС. За момента са ясни две кандидатури – ГЕРБ-СДС предлагат за председател отново Росен Желязков и за зам.-председател Росица Кирова, а кандидатът на „Възраждане“ е Петър Петров.

Все още, обаче, не е ясно дали ще има други кандидатури и дали наличните ще получат подкрепа, тъй като в 48-ия парламент на практика първото заседание продължи три дни със спиране на часовника, докато бе избран председател – Вежди Рашидов.

В състава на новоизбрания парламент са 58 жени и 182 мъже, толкова, колкото и в 48-ото Народно събрание. Средната възраст на народните представители е 46 години.