Следизборната нощ: 3-ма припаднали, масово сгрешени протоколи

След приключването на изборния ден в област Кърджали, което се случи в 20.00 часа, започна голямото чакане за предаване на изборните книжа.

Каква е ситуацията малко преди обяд на 3 април в Кърджали.

Над 100 секции все още са в сградата на театъра и чакат да предадат протоколите си.

Равносметката в нощта след изборите – 3-ма припаднали, на които е оказана медицинска помощ и те все пак са успели да предадат изборните книжа., каза за Арда нюз председателят на Районната избирателна комисия Павел Гатев.

За пореден път, въпреки провеждането на 5-ти избори в рамките на последните две години, масово сгрешени протоколи.

Опитът да се ускори процеса на обработване на протоколи се провали, разказа Гатев.

„В два часа снощи решихме да допуснем 10 СИК наведнъж направо за сканиране на протоколите им от Информационно обслужване. Резултатът беше плачевен – от 10 протокола едва 2-ва бяха попълнени коректно“, посочи председателят на РИК.

Гатев си обяснява ситуацията с масовата замяна на членове на СИК през последната седмица преди изборния ден.

„Тези хора са неподготвени. Не може за ден-два да бъдат обучени. Партиите са тези, които носят вина за сгрешените протоколи от СИК“, изтъкна Павел Гатев.

Според него удължаването на изборния ден се дължи и на паралелното броене на хартиените бюлетини и тези от машините.

„С машините за гласуване също имахме проблеми. Буквално половината от изборния ден премина в отстраняването на проблеми при устройствата. Едва в 13,00 часа получихме указания от Централната избирателна комисия как да процедираме при аварирали машини, което създаде хаос.“, посочи още Гатев.

По думите на председателя на РИК-Кърджали единствено с техниката за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и отчитането на резултатите от тях не е имало проблеми. Във всички секционни избирателни комисии са се справили  с техниката. Тя вече е опакована и ще бъде транспортирана до ЦИК.

Галина Кючукова, Арда нюз