Ученици в екоакция, почистиха местообитанието на чаплите

Екологична акция за почистване на отпадъци в района на местообитанието на чапловите птици, в блатиста зона до „Водното огледало“ на река Арда се проведе  на 29 март.

В акцията се включиха средношколци от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” – Кърджали, с ментор Гюлер Салиф, СУ „П. Р. Славейков” – Кърджали, с ментор Янислава Парнарова, СУ „Йордан Йовков” – Кърджали, с ментор Ваня Енчева и СУ „Отец Паисий” – Кърджали, с ментор Елена Михайлова и организаторите с ръководителя на проекта Елисавета Кехайова.

Младите еколози събраха над 100 торби, гуми, части от бяла техника, строителни материали и текстилни отпадъци и ги поставиха до пътя за извозване.

Екоакцията е част от дейностите по проект „Градът на чаплите”, изпълняван от Фондация „Надежда”, Кърджали, в рамките на най – голямата социално отговорна инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Целта на проекта е опазване на природен птичи феномен от смесена чаплова колония и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици в средата на силно урбанизираната зона на град Кърджали. Като част от резултатите от проекта са вече изградения информационен туристически кът на моста на река Арда, популяризираният образователен филм „Градът на чаплите”, приложната кампания с ученици „Пази дивите птици”, която ще бъде финализирана на изложение през май.