Милко Багдасаров и Димитър Димов са Пазители на историята на Холокоста

Официални сертификати за незабрава и титлата „Пазители на историята на Холокоста“ получиха директорът на СУ „Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров и ръководителят на Школа „ИстОрика“ Димитър Димов по време на откриването на 8-та Национална ученическа конференция по история „80 години от спасяването на българските евреи“. Наградите са за значими усилия за съхранение паметта на Холокоста.  Сертификатите връчи от името на проф. Оскар председателят на журито на конференцията доц. д-р Албена Танева, а Багдасаров и Димов не успяха да скрият вълнението си на сцената от голямата чест, която им се оказва.

Сертификатите са подписани от проф. Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България, който изпрати и лично благодарствено писмо към двамата „отговорни“ за провеждането на изключително успешната ученическа конференция кърджалийци.

В писмото пише: „Бих искал да Ви поздравя за организацията и успеха на Националната  ученическа конференция, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста.

Успехът на този форум е доказателство за Вашата упорита работа и отдаденост, които Вие и Вашият екип влагате в името на образованието на учениците. Разширяването и надграждането на знанията им, свързани с най-черната страница от човешката история,  е гарант, че те няма да  допуснат грешките от миналото да се повторят и ще полагат усилия за тяхното предотвратяване.

Пожелаваме на  Вас и Вашите възпитаници здраве и много успехи! Бъдете все така устремени в своето призвание да изграждате техните  морални ценности и демократични устои.“

По всеобщо мнение най-значимото събитие в национален мащаб във връзка с честването на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи е именно 8-та Национална конференция по история, организирана от Школа „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов и проведена под патронажа на Община Кърджали и кмета инж. Хасан Азис.