В кърджалийската библиотека дигитализират част от фонда

В Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали тече дигитализация на ценни издания. До момента са дигитализирани 41 000 страници.

Новата „Дигитална библиотека Кърджали“ на този етап включва 8 периодични издания, излизали в региона от 20-те до 40-те години на 20 век, както и книги. Сред периодичните издания са „Арда”, „Ардинска дума”, „Мастанлийски окръжен вестник”, „Бяло море”. Досега те са били съхранявани в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, а сега техните сканирани версии са предоставени на кърджалийската библиотека. Освен тях, дигиталната колекция включва и няколко книги, издадени преди 1944г., каза директорът на библиотеката Елисавета Кехайова, цитирана от БТА. По думите й в Регионалната библиотека продължават да издирват стари документи, които също да бъдат дигитализирани.

„Процесът по дигитализация е изключително скъп и трудоемък. Това обаче няма да ни откаже. Ние поставихме основите. Оттук насетне нашата работа е да събираме тези архивни документи и да обогатяваме тази колекция“, коментира още Кехайова.

Към новата услуга „Дигитална библиотека Кърджали” вече проявяват интерес ученици, студенти и краеведи.