Ефтелиа Юмер от ПГИ „Алеко Константинов“ с първа награда от национален конкурс за дизайн

Общество

Ефтелиа Юмер с наставник г-жа Филиз Мустафа от ПГИ „Алеко Константинов“ гр. Кърджали спечели Първа награда от Национален конкурс за „Дизайн на Младежка Награда“.  Целта на конкурса беше  да стимулира креативното дизайнерско мислене на младите хора.  Заместник-министърът  на младежта и спорта Петър Бучков представи проекта на Ефтелиа и награди ученичката по време на финалната конференция на Европейската година на младежта на 17. 03. 2023 година, която  се проведе гр. София, Конферентен център – Интерпред.

Вече изработената награда по проект на нашето момиче беше  връчена на номинираните участници в дейностите на Европейската година на младежта, както и на номинираните младежи доброволци за Международния ден на доброволеца – 5 декември.

Ефтелиа и г-жа Ф. Мустафа бяха част и от Национална младежка конференция „Проект за бъдеще“, организирана от ММС в рамките на Европейската годината на младежта и открита от Министъра  на младежта и спорта Весела Лечева.

Събитието събра  на едно място младежи, младежки организации, активни граждани, експерти и представители на институции на високо ниво, които обобщиха  работата и постигнатите резултати през Европейската година на младежта  и  очертаха  бъдещата стратегическа посока за развитие на младежкия сектори на области, пряко засягащи младите хора в България.  За “овластяването” на младите хора  беше предвиден панел с работни групи, които обсъдиха  и работиха  по теми като превенция на агресията, психичното здраве, овластяването на младежите и включването им в процесите на вземане на решения, зелените политики, образованието и младежката работа

На събитието присъстваха заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков, заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова, заместник-министърът на културата Марина Василева, изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов и председателят на Националния младежки форум Мирослав Цеков.