Весела Добрикова и Едис Наим са победители в училищния кръг на състезанието “Международни младежки дебати”

От 2018г. насам в началото на месец март сред немскоговорящата общност на ЕГ ”Христо Ботев” цари вълнение, обмяна на идеи и анализиране на различни перспективи по общественозначими теми с цел подготовка за състезанието “Международни младежки дебати”, чийто училищен финал вече се наложи като централно събитие и своеобразен празник на немския език за голямото семейство на Гимназията. Престижният проект, обхващащ над 3500 ученици от 200 училища в 14 държави в Централна и Източна Европа, е организиран от Гьоте-Институт, Немската централа за училищно дело в чужбина към Министерството на външните работи на Германия и фондация Херти.

Предвид този мащабност състезанието се провежда на няколко етапа – училищен, регионален и национален кръг, за да бъдат селектирани най-добрите ученици от всяка страна за международния финал. Целта му е да подобри уменията на младите хора за аргументация и свободно изразяване и да изгради критично отношение по различни казуси като например дали трябва българските младежи на 16г. да могат да пътуват свободно в рамките на Европейския съюз, без да им е необходимо писмено разрешение от родител. Това беше и темата на училищния финал в Езиковата, в който участваха учениците от 11. клас, обучаващи се по програмата за придобиване на Немска езикова диплома. Те успяха да покажат не само перфектна езикова подготовка, но и богата обща култура в областта на политиката, финансите, образованието и новите технологии. По традиция публика на двата рунда дебати бяха учениците от десети клас на немските паралелки, като по този начин успешно бяха мотивирани за участие в проекта догодина и им беше предоставена възможността да придобият представа за същността му.

Жури в състав от Нигяр Наим – главен учител по немски език и ръководител на проекта, Юлия Мантук – доброволка в училището по програма “Културвайт”, и Борислав Енчев – бивш възпитаник на Гимназията и победител в състезанието през 2021г., а в момента студент по медицина в Мюнхен, избраха двамата финалисти от училищния кръг – Весела Добрикова и Едис Наим. Те ще представят града ни в предстоящия регионален етап за Южна България на състезанието и ще се състезават за място в “Лагера на победителите”, където най-добрите осем участници от всяка страна преминават през специално обучение.

Разбира се, всички останали участници в проекта – Алев Мехмедали, Василия Маргаритова, Джейда Салиф, Еда Юсеин, Елеонора Николова и Теодора Момчилова– освен възможността да дебатират на немски език, получиха и сертификати за активното си участие в проекта. Така за шести пореден път една традиция, важна за успешното портфолио на Гимназията, се състоя благодарение на съвместния труд на учители и ученици, водени от желанието за още съвместни победи в бъдеще. Но и показа, че Гимназията няма бивши възпитаници, защото „веднъж ботевец“ означава  „ботевец за цял живот“ и ролята на Борислав Енчев е едно от многото потвърждения на тази истина.