Турският посланик: До днес България за нас беше една съседна страна, оттук нататък вие сте наши кръвни братя

Водещи, Общество

„Досега България за нас беше една съседна страна. Отсега вие сте вече наши кръвни братя!” Това заяви при посещението си в Кърджали посланикът на Р Турция у нас Н.Пр.Айлин Секизкьок, Тя беше на посещение в града край Арда в сряда, за да изкаже благодарности на всички включили се в кампанията за събиране на помощи за пострадалите от у земетресенията в Турция. Дипломатът посети общинския център, в който се събират дарения. „Преди около месец ни сполетя едно бедствие, което го окачествихме като бедствието на века. Турция е държава с много голям капацитет, но и тя при това голямо изпитание не е в състояние да се справи сама. Имахме нужда от помощ и България беше една от първите страни, които откликнаха на този наш повик”, каза Н.Пр. Айлин Секизкьок. Посланикът на Турция у нас съобщи още, че вчера от България за Р Турция е тръгнала влакова композиция със 70 контейнера, напълно оборудвани за нормален подслон. „До днес за нас България беше съседна държава. Оттук нататък вие сте наши кръвни братя”, каза Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис посочи, че до този момент от Кърджали за Турция са отпътували 12 ТИР-а с помощи, събрани от седемте общини на областта. Сумата, преведена в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция, събрана от хората в Кърджалийско е над 750 000 лева.

 

По-късно турският дипломат №1 посети кърджалийското село Мост. Там Н.Пр. Айлин Секизкьок връчи на кмета на Кърджали ключовете на мобилен медицински пункт, оборудван с рентген, ехограф, , ЕКГ-апарат, спирометър, апарат за пулсометър, глюкомер, апарат за кръвно налягане, безконтактни термометри, хладилна чанта за кръвни проби, хладилник, лазерен принтер и др.