Недекларирана валута за над 1 360 000 лева откриха митническите служители на Капитан Андреево

Общество

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 366 773 лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната.

На 27.02.2023 г. на Митнически пункт Капитан Андреево пристига влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини на хладилния агрегат са открити пакети с пачки евро с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 698 820 евро с обща левова равностойност 1 366 773 лева.
По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Водачът – З.Ю. на 40 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.