Министърът на икономиката: Мерките за компенсиране на горивата едва ли ще са в сила преди 1 март

Работна група обсъжда всички варианти на мерките за компенсиране на гражданите и бизнеса по отношение на отстъпките за горивата. Това каза в Кърджали министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му обаче мерките трудно ще влезнат в сила преди 1 март. Все още няма яснота по отношение на детайлите. Например как и дали в бензиностанциите ще проверяват кой има право на отстъпа и кой не, поясни министър Стоянов.

„Това е странно в ситуацията, че пари има обратно на това, което сме свикнали в България. Този път пари има, разбира се основната част от таях са от вноските на Лукойл като част от данъка свръх печалба.“, коментира икономическият министър.

Според него има и технически проблеми във връзка с печатането на ваучери за ползване на отстъпка за горивата, каквото беше предложението на депутатите.

„Именно заради това търсим възможност как да може по-бързо да стане, защото сега е моментът – по време на зимата, април, май вече ще е късно. А това решение на депутатите, което така ни предпостави ваучери и така нататък, ни пуска по един път, който няма как да стане бързо.“, каза още министърът на икономиката.

„Каквото и да реши Министерският съвет, то трябва да мине през обществено обсъждане“, добави той.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов беше в Кърджали, за да присъства на откриването на нов цех на френската машиностроителна компания „Серта“.

 

Галина Кючукова, Арда нюз