Инвестиция за 15 млн. лв., в Кърджали откриха нов цех на „Серта България“

На официална церемония в сряда бе открит нов цех на машиностроителната компания „Серта България“ АД в Кърджали. На нея присъстваха служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, посланикът на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер, президентът на „Серта България“ АД Сирил Клеман , председателят на Френско-българска търговска и индустриална камара Стефан Делайе, областният управител Даниел Делчев, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, акционери в компанията.

Инвестицията на френската компания в Кърджали е за 15 милиона лева. Това е третото поред разширение на завода на „Серта България“АД, като с него се разкриват нови 100 работни места.

„Серта България“ е един от многото положителни примери във френско-българските икономически отношения. За две десетилетия това предприятие се превърна във второто по големина в сектора и днес осигурява заетост на 700 човека“, каза министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. „Реализирането на тази инвестиция е най-категоричното доказателство, че плановете за развитие на компанията са свързани с България и региона на Кърджали“, каза още той. Министър Стоянов отправи специални поздравления към служителите на компанията. По думите му в основата на успеха на завода стои техният ежедневен труд.

„С българското трудолюбие и умения,тук се създава продукция, която се изнася както за много от страните от Европейския съюз, така и за САЩ, Бразилия, Аржентина и Китай“, добави той. „Ръстът на БВП на България през 2022 г. основно се дължи на увеличението на брутната добавена стойност на българската индустрия с над 17% на годишна база“, съобщи Никола Стоянов. Стойностният обем на сектор „Индустрия“ е над 11 млрд. лева, а голямата част от продукцията е експортно ориентирана. Министър Стоянов заяви, че още при заемането му на поста, е определил като основен приоритет подобряването на бизнес средата в България и постоянната връзка с чуждите компании у нас. „Затова и моята врата ще бъде винаги отворена за вас“, каза той.

„Кърджали в момента дава много добър пример как се работи по време на криза – не със закриване, а с откриване на нови производствени мощности.“, заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. “Серта” за Кърджали не е само едно производствено предприятие, “Серта” отдавна е неизменна част от нашата община, част от битието на Кърджали., посочи инж. Азис. По думите му всяка инвестиция е оценка за управлението, а мащабите на една мултинационална компания в лицето на “Серта” дава оценка не само за местната, а и за регионалната и националната власти.

„Днешното събитие е знаково за група „Серта“. Днес ние даваме  знак за оптимизъм, особено важен в условия на икономическата криза, през която преминаваме.“, каза президентът на „Серта България“ АД Сирил Клеман. Той подчерта, че решението да се инвестира в нова линия в Кърджали е и заради очертаващият се рекорден за група „Серта“ бюджет за 2023 година. Очакванията са оборотът на компанията да достигне 127 милиона евро.

„Серта България“ АД произвежда хидравлични цилиндри за всички основни производители на селскостопанска, пътно-строителна и повдигателна техника.

Галина Кючукова, Арда нюз