Осъдиха трима за смъртта на работник в ОЦК

Водещи, Общество

Състав на Окръжен съд – Кърджали, постанови  присъда, с която призна за виновни и осъди трима подсъдими за извършено престъпление по чл.123 ал. 2, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Х. Д. Х. бе признат за виновен за това, че на 26.09.2015 г. в гр. Кърджали, при изпълнение на задължения на управляваното и представляваното от него дружество – изпълнител за извършване на демонтиране и разрушаване на съществуващи сгради, в условията на независимо съпричиняване с И.Н.К., Б.Г.К. и В. Н. Х , поради незнание и немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност– извършване на строителни и монтажни работи по разрушаване на сграда, представляваща източник на повишена опасност, която той нямал право да упражнява, извършил нарушения, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на В.К.Ю., на 51 г. За извършеното престъпление подсъдимият Х.Д.Х. бе осъден на наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години и шест месеца, което бе отложено с тригодишен изпитателен срок.

Подсъдимият И.Н.К. бе признат за виновен за това, че на 26.09.2015 г. в гр. Кърджали, в условия на независимо съпричиняване с Х.Д.Х., Б.Г.К. и В.Н.Х, при изпълнение на задължения по договор за извършване на демонтиране и разрушаване на съществуващи сгради, и при изпълнение на задължения по споразумение към договора за съвместно осигуряване на  здравословни и безопасни условия на труд, поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност и извършване на строителни и монтажни работи по разрушаване на сграда, представляваща източник на повишена опасност, извършил нарушения, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на В.К.Ю. За извършеното деяние И.Н.К бе осъден на наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, което бе отложено с  тригодишен изпитателен срок

Подсъдимият Б.Г.К. бе признат за виновен за това, на 26.09.2015 г. в гр. Кърджали, в условия на независимо съпричиняване с Х.Д.Х., И.Н.К. и В.Н.Х при изпълнение на задължения за извършване демонтиране и разрушаване на съществуващи сгради, и при изпълнение на задължения по споразумение към договора за съвместно осигуряване на  здравословни и безопасни условия на труд, поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност и извършване на строителни и монтажни работи по разрушаване на сграда, представляваща източник на повишена опасност, извършил нарушения, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на В.К.Ю., за което Б.Г.К. бе осъден на  наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което бе отложено с тригодишен изпитателен срок.

Съдът осъди и тримата подсъдими да заплатят солидарно на гражданските ищци по делото суми, представляващи причинени неимуществени вреди в резултат на престъплението, както и направените разноски по досъдебното и съдебното производство.

Присъдата на съда не е окончателна и подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Вашият коментар