Президентът връчи третия мандат на БСП

Политика

Точно в 10:00 ч. днес на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев връчи третия мандат на парламентарната група на „БСП за България“.

Още в началото президентът поднесе голям букет червени рози на лидера на партията Корнелия Нинова по повод рождения й ден днес. Тя от своя страна му даде кутия бонбони, с която да се почерпят.

Радев каза, че се е спрял на БСП в търсене на голям шанс за съставяне на редовно работещо правителство с ясен политически фокус.
„След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство възлагам на вас да посочите кандидат за министър-председател. Във времена на силно политическо противопоставяне БСП съхрани диалога с всички партии, но и показа, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно с идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре, както с новите, така и със старите политически формации“, добави държавният глава и допълни, че се надява стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм да бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство.

„Благодаря за доверието, разбираме тежестта на ситуацията, отговорността, която ни се възлага, ще направим всичко, което зависи от нас да има редовно правителство. Доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес. Ще търсим съгласие да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни“, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Мисля, че все още има шанс за съставяне на правителство“, това заяви Корнелия Нинова след срещата при президента и допълни, че първата стъпка на БСП ще бъде още тази седмица да свикат Национален съвет, на който ще искат мандат да преговарят с всички партии.
Нинова посочи, че следващата им стъпка ще бъде да поканят на лидерска среща председателите на останалите партии, за да стане ясно има ли някакъв шанс за съставяне на кабинет.
„На тази среща искаме да изясним искаме ли да има правителство, или се играят игрички и се прехвърля горещият картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. От тази среща вече зависят и останалите ни стъпки. Ако постигнем някакво съгласие, започваме да работим по задачите“, посочи още лидерът на БСП.

Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.
При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа при гласуването на проектокабинета му в парламента. Вторият мандат, връчен на „Продължаваме Промяната“, бе върнат неизпълнен на президента, след като от партията не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.
Когато Румен Радев посочи партия, тя има недефиниран изрично в конституцията срок, за да излъчи претендент за министър-председател. Парламентарната практика все пак предвижда това да отнеме отново до седмица, в която текат политически преговори за подкрепа и в рамките на този период да е ясно ще има ли редовно правителство, или не.

Според конституцията, когато не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

 

Източник: Дарик