Джелалеттин Гювенч: Да наливаме вода в мелницата на мира

Водещи, Общество

Време е да работим заедно, да живеем в мир и приятелски отношения. Народите ни се нуждаят от това. Ако някой иска да увеличи враждата, да има войни и сражения, могат да се намерят много причини, но ние трябва да наливаме вода в мелницата на мира и затова трябва да работим заедно за осигуряване на мира и приятелството между нашите две страни., това заяви в Кърджали Джелалеттин Гювенч, председател на Делегацията на Комисия по вътрешна сигурност на Великото национално събрание на Република Турция. Показателно е това, че днес сме заедно с кмета  на Кърджали, който от 20 години осигурява мир и благоденствие на този регион, посочи турският депутат.

Той засегна и темата за мигрантския натиск, който в последно време се засили по българо-турската граница. „Турция осигурява подслон на над 4 милиона бежанци и една от държавите, която най-много страдат от бежанската вълна.  За да не пострадат и други държави от тази мигрантска вълна, ние сме предприели мерки за опазването на границите, увеличили сме състава на полицията по границите, за да предотвратят влизането във вашата страна, за да не пострадате и вие като нас.

Това са мерки не само България да не пострада, това е в полза и на държавите в ЕС.“, подчерта председателят на Делегацията на Вътрешната комисия на Великото национално събрание на Република Турция.

Според него вместо ЕС да критикува двете съседни държави, по-скоро трябва да осигури подкрепа за Българи и Турция, за да се справят с този проблем.

 Джелалеттин Гювенч изтъкна, че между нашите две страни през последните години има много добро развитие на отношенията, това ще продължи да е така и в бъдеще. Даде пример с действията на турската страна след инцидента , при който загина български полицай на границата. „Веднага заловихме извършителя. Това не е терористичен акт, това беше извършено от един крадец.“Ние сме съпричастни към скръбта на семейството на този полицай, оказваме както материална, така и морална подкрепа.“, посочи Гювенч.Турският депутат изрази задоволство,че извършителят на терористичният акт в Истамбул беше заловен в България и предаден на Турция.

Джелалеттин Гювенч изтъкна и доброто развитие на отношенията между двете съседни държави и в икономически аспект. „Ние разрешихме влизането на български граждани в Турция само с лични карти. В резултат на това над 2 600 000 туристи са посетили Република Турция. Нашият търговски стокообмен вече надхвърля 7 милиарда долара. Това означава благоденствие за народите на двете държави, означава печалба за нашите два народа.“, коментира председателят на Делегацията на Вътрешната комисия на Великото национално събрание на Република Турция.

За засилване на двустранните отношения, сериозна роля са изиграли посещенията на българския и турския президенти , на председателя на българския парламент и на Вътрешната комисия на Великото национално събрание на Република Турция.Гювенч подчерта също така и важността на подписаната спогодба между Турция и България за доставка на газ за 13 години.„Със започването на войната между Русия и Украйна в Европа се породи нуждата от газ.Подписването на тази спогодба означава, че българския народ няма да има проблем с газа.“, посочи Джелалеттин Гювенч.

По време на срещата с представителите на Комисията по вътрешна сигурност на Великото национално събрание на Република Турция, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис е запознал присъстващите с икономическото и социално развитие на Кърджали, с политическата обстановка, с въпросите, касаещи вътрешната сигурност на Кърджали и региона. „Подчертахме, че отношенията между България и Турция са на едно от най-добрите нива през последните десетилетия. Като резултат от тези двустранни отношения можем да посочим инвестициите на високо технологично ниво, осигуряването на заетост. В Кърджали това го знаем най-добре.“, подчерта д-р инж. Хасан Азис. Желанието ни е добрите отношения между двете правителства да продължат и на ниво местна власт , посочи кметът на Кърджали.

Делегацията на Вътрешната комисия на Великото национално събрание на Република Турция, водена от нейния председател г-н Джелалеттин Гювенч, която е на посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 48-то Народно събрание Хамид Хамид, посети Кърджали в събота.

Турските депутати бяха посрещнати от кмета на Кърджали, народни представители от региона, кметове от област Кърджали.

След срещата в Община Кърджали, представителите на делегацията на Комисията по вътрешна сигурност в Меджилиса разгледаха забележителностите на града край Арда. Посетиха новата джамия в кв.“Прилепци“, църквата и Регионалния исторически музей.

Галина Кючукова, Арда нюз