13-ти пореден исторически маскен бал за „славейковци“

Общество

В препълнена зала с излъчването на филма „Завещанието“ започна 13-ия исторически маскен бал в актовата зала на СУ „П. Р. Славейков“. Събитието се организира за поредна година от школата по история „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов.  На сцената в типична поза с перо в ръка Паисий Хилендарски пише своята „История славянобългарска“. Водещите от 8а клас, облечени в костюми на средновековни принцеси, представят успехите на Школа „ИстОрика“ през годината – заснети и наградени филми, конференции, конкурси. Първо място на Седмата национална ученическа конференция по история за филма „Възмездието“, специалната награда на кмета на Община Варна за видеофилма „Завещанието“ в Шестия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ и Националната ученическа конференция „Ода на свободата“, първо място в раздел „Драматизация“ на 8-мата Национална ученическа конференция по гражданско образование с тема „149 години безсмъртие“ – това са само най-големите колективни отличия за Школата през изминалата година.
Последва награждаване на индивидуалните призьори от страна на заместник-директорите на училището.
Ана-Мария Славкова от 12в клас завоюва първо място за видео-есе в Шестия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ и трето място в тандем с Мария-Магдалена Делчева от същия клас в категория „Проект“ на тема „За да те видят – говори“ на Осмата национална конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество“.
Християн Джелепов от 11в клас е награден за спечелената специална награда плакет на Фондация „Българска памет“ за драматизация в Шестия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“. Негова заслуга е монтажът на всички филми на „ИстОрика“ през годината.
Деветокласниците представят подготвени скечове от училищния живот и тийнейджърското си битие, в които са включени имената на известни исторически личности. Така правят своя дебют на сцена и пред публика и празнуват членството си в Школа „ИстОрика“.
Директорът Милко Багдасаров пристигна от командировка точно навреме, за да види предпремиерата на най-новия филм на Школата, сниман буквално преди дни в Ловеч и Карлово и посветен на Апостола със заглавие „Чуй, народе!“. С този филм възпитаниците на „Славейков“ ще участват в националния конкурс за 150-годишнината от смъртта на Левски догодина.