10-годишната Бахар Емин и 85-годишната Иванка Захариева са „Читатели на година“

Водещи, Култура

В РБ „Никола Йонков Вапцаров“ бяха връчени наградите „Читател на 2022 година“ – за деца и възрастни. Тази година носителите на отличието са Бахар Емин и Иванка Захариева.

Бахар е четвъртокласничка. Учи в ОУ „Максим Горки“ в село Чифлик. През тази година е заела 293 книги. Печели наградата „Читател на годината“ за втора поредна година. „Бахар е голяма гордост за нас, защото тя с нейните родители пътуват през ден, за да вземат нови книги. Прочела е почти целия детски фонд на библиотеката.“, каза Елисавета Кехайова, директор на В РБ „Никола Йонков Вапцаров“. Тя поздрави и родителите на Бахар Емин за подкрепата, а нейната майка сподели, че Бахар сама изявява желание да чете толкова много. „Четенето е най-голямото богатство, а книгата е най-безценното съкровище.“, каза четвъртокласничката.

Иванка Захариева е пенсионер. За 2022 година тя е взела от читалнята за възрастни 192 книги.

Г-жа Захариева е бивш преподавател. Завършила е руска филология в СУ „Свети Климент Охридски“. Преподавала е в Езиковата гимназия в Кърджали, както и във филиала „Любен Каравелов“ на ПУ“Паисий Хилендарски“. „По-голямо богатство от книгите няма. Те учат на всичко, дават ти обща култура.“, сподели Иванка Захариева. Има три внучки, един внук и един правнук. Част от тях живеят в чужбина. „Винаги им подарявам книги“, каза Иванка Захариева.

Грамоти и предметни награди – луксозни издания  – на победителките в конкурса „Читател на годината“ връчи директорът на РБ „Н.Й.Вапцаров“ Елисавета Кехайова. „Стараем се да провокираме у нашите съграждани интереса към четенето и да увеличаваме броя на нашите читатели. Но това е резултат на всички мои колеги. За мен, като ръководител на библиотеката, това е комплимент.“, подчерта Елисавета Кехайова.

 

Галина Кючукова, Арда нюз