Празник за децата от Дневен център „Надежда“ от Ротари клуб-Кърджали

Водещи, Общество

В навечерието на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания, Ротари клуб-Кърджали подари истински празник за децата от Дневен център „Надежда“.

Към инициативата се присъедини и Тенис клуб Кърджали.

Децата от Дневен център „Надежда“ имаха възможност да се запознаят с правилата за безопасност на движението на площадката в двора на ОУ „Св.Климент Охридски“, която бе изградена по проект на Ротари клуб – Кърджали. А на поканата да ги запознаят с правилата за безопасност на движението, откликнаха представители на „Пътна полиция“. Посетителите на дневния център бяха любопитни и задаваха много въпроси на пътните полицаи – как да пресекат безопасно, как да изчакат на светофар.

Заедно с тях бяха и възпитаници на Тенис клуб Кърджали.

Всички заедно продължиха с кратка тренировка по тенис, ръководена от треньора  – Селями Местан.

Идеята за този емоционален празник възникна съвсем спонтанно, сподели Невин Караджа, президент на Ротари клуб – Кърджали.

„Приоритет за мен през тази ротарианска година са именно децата и мероприятията, свързани  с тях.“, каза Невин Караджа. Затова и решили да зарадват децата от Дневен център „Надежда“, а възпитаниците на треньора Селями Местан приели идеята с ентусиазъм.

„Децата с увреждания и специални потребности са част от нас, част от нашия живот. Ние няма как да ги изолираме, да се правим, че ги няма, а трябва да бъдем заедно с тях. Това е начина да продължим напред.“, посочи президентът на Ротари клуб – Кърджали.

„За зрелостта на едно общество се съди по отношението му към хората в неравностойно положение“, подчерта Тюркян Шукри, директор на Дневен център „Надежда“.

Тя изказа специални благодарности на Ротари клуб – Кърджали за инициативата, благодари и на треньора на Тенис клуб Кърджали  – Селями Местан, който е предложил на доброволни начала да се занимава с децата от Център „Надежда“. Още повече, че той има дългогодишна практика с деца със специални потребности.

Тюркян Шукри изрази надежда, че сътрудничеството ще продължи.

„Нашите възпитаници обичат спорта, но тъй като са със специални нужди, малко учители специално в областта на спорта в Кърджали, са запознати с методиката за обучение на деца с увреждания“, допълни Тюркян Шукри.

„Това е само началото. Предвиждаме още подобни инициативи.“, увери Невин Караджа, президент на Ротари клуб – Кърджали.

Освен спортния празник от Ротари клуб – Кърджали бяха подготвили и почерпка за децата от Дневен център „Надежда“.

Галина Кючукова, Арда нюз