33 творби показа в първата си изложба в България художничката Ширин Йълмаз

Култура

Тридесет и три картини за тридесет и три години след емигирането на семейството й в Турция представи в първата си авторска изложба в България художничката Ширин Йълмаз.

Когато заминават за Турция, Ширин е на 8 години. Детските й спомени от България са красиви, но детската душа приема трудно скоростта, с която се развиват събитията и адаптацията й на новото място не е лека, разказва тя пред БТА.

Именно миграцията е тема на представената в Арт галерия „Кръг“ изложба „В гнездото: имах мечта“. Картините са художествена интерпретация на стари снимки от детството на едно момиче, което преди 33 години е напуснало „гнездото“, но една от мечтите му – „да се върне обратно“, се сбъдва.

„Не идвам за първи път откакто сме заминали, но моите творби идват за първи път. В Турция работя по темата с миграцията, защото това е много важна част от моя живот. Затова и съм толкова емоционална. Някои от картините показват моите чувства като дете, породени от детските ми спомени.“, споделя Ширин. Тя си спомни как най-добрата й приятелка сред съседските деца се е казвала Люба, а дядото на Люба си е пиел ракията с нейния дядо, ходели са си на гости.

„Спомени като този са много важни, защото случилото се в онези години не е действие на обикновения човек, а политическо решение на високо ниво“, коментира художничката, чието желание е хората да живеят в мир и сговор без предразсъдъци към етнос и религия.

Завършила живопис в Турция, родената в Кърджали през 1981 г. Ширин Йълмаз днес е асистент в университета си, а зад гърба си има участия в много национални и международни изложби, научни конференция и арт събития в Турция и Европа. Като артист и академичен изследовател тя се занимава основно с политическите аспекти на ежедневието и как историите се трансформират от реалност в лично преживяване и обратно, като част от концепцията за свободата.

„От картините, които виждаме около нас, можем да отбележим, че нищо и никой не може да изтрие спомена за родното място. Това е поредната изложба на творец от Кърджали, който се е развил, утвърдил и показва в родния си край своето изкуство. Нека тази изложба бъде част от развитието на Ширин, а не част от нейния спомен“, каза кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който също присъства на откриването на изложбата.

Снимка: БТА

Източник: БТА