Хасан Азис: Сградата на „Г. Бенковски“ ще се използва единствено за училище

Водещи, Общество

Сградата на бившето спортно училище в Кърджали – „Георги Бенковски“ ще се използва само и единствено за база с учебна цел. Това заяви пред журналисти кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

„Всички други възможни варианти са възможни единствено и само във Фейсбук.“, пошегува се той.

Градоначалникът съобщи, че през идната 2023 година в Кърджали ще бъдат изградени 5 нови обекта от образователната инфраструктура.

„Община Кърджали през тази и миналата година кандидатства по националната програма към МОН за ремонт и реконструкция на образователната инфраструктура с няколко проекта. Те получиха одобрение за финансиране.  Съответните процедури по тяхното изпълнение вече са проведени.“, посочи инж. Азис.

Единият проект, който е получил одобрение и финансиране в размер на близо 4 милиона лева е за ремонт и реконструкция на бившето спортно училище в Кърджали – „Георги Бенковски“.

Вторият одобрен проект е за изграждане на нова детска градина във кв. „Възрожденци“ – на стойност 3 391 774 лв.

И още – две пристройки към две детски градини ще бъдат изградени в Кърджали.

Към ДГ „Чайка“ на стойност 932 091лв. и пристройка към ДГ „Щастие“ – на стойност 917 938 лв.

5-ят обект от образователната инфраструктура е Ясла№5. Одобреният проект е на стойност1 392 988 лв.

За всички изброени обекти има проведени процедури и сключени договори със строителни фирми, има и разрешение за строеж. Предстои подписването на договори за строителен надзор., поясни инж. Азис.

„В рамките на града остават три училища, за които ще продължаваме да търсим възможности за ремонт и реконструкция. Това са „Владимир Димитров – Майстора“, „Св. Климент Охридски“ и „Васил Левски“., каза още д-р инж. Хасан Азис.

Той изрази съжаление, че не е бил одобрен проект на общината и съответно не е получено финансиране за ново училище в квартал „Възрожденци“.

„От МОН са счели, че това не е необходимо на Кърджали, а според нас е необходимо.“, коментира градоначалникът.

„По интегрирания план за градско възстановяване и развитие Община Кърджали е на първо място в страната по инвестиция на ученик! Това беше потвърдено и от бившия министър на образованието. Ръководството на общината се гордее с това.“, подчерта кметът.

Галина Кючукова, Арад нюз