25 са до момента одобрените заявления за настаняване в социални жилища в Кърджали

Водещи, Общество

25 семейства или общо 55 души са с одобрени заявления за настаняване в новоизградените социални жилища в Кърджали. Това стана ясно на заключителна пресконференция за представяне на резултатите от изпълнението на проект „Изграждане на социални жилища в град Кърджали”.

Предстои за бъдат издадени заповеди за настаняване и да бъдат сключени договори с наемателите, поясни Ширин Сюлейман, председател на комисията по картотекиране.

За да бъдат настанени хора в социалните жилища, те трябва да отговорят на определени критерии – да са от уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които нямат собствено жилище и не могат да си позволят жилище под наем на пазарни цени.

Но и са задължени да бъдат трудово ангажирани и децата им да посещават редовно училище. Това е т.нар. социален пакет от мерки, които са задължителни за ползвателите на социалните жилища. Ако нарушат едно от тези изисквания, залегнали като клаузи в договорите им, общината може да ги прекрати.

Целта е хората да бъдат социализирани, така че да могат да си плащат наемите и в последствие да могат да наемат жилища на свободния пазар, за което е необходимо да са трудово ангажирани, обясни Бехрин Местан, ръководител на проект „Шанс“, който се явява естествено продължение на проекта „Изграждане на социални жилища в град Кърджали”. Договорите, които ще се сключват с наемателите са едногодишни и са за срок максимум 3 години. След това в продължение на 10 години няма да имат право да подават заявления за настаняване в социални жилища, добави Бехрин Местан.

Като навременен и важен определи реализирането на проекта за изграждане на социалните жилища кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис.„Община Кърджали продължава да разширява и надгражда социалната си политика. Вече говорим за активна социална политика.“, подчерта той.

Настанените в социалните жилища ще плащат месечен наем, който е 0,60лв. на кв.м или средно между 30 и 40 лева. В тях не влизат сметките за ток и вода, които също ще си плащат наемателите.

Социалните жилища са въведени в експлоатация и могат вече да се ползват по предназначение, каза инж.Катя Митовска, заместник-кмет на община Кърджали.

„Многофамилната жилищна сграда на бившето общежитие на Строителния техникум е пететажна с общо 69  апартамента – 11 двустайни апартамента на етаж, 3 тристайни апартаменти на етаж. Двустайните апартаменти се състоят от дневна с кът за готвене, спалня и санитарен възел, а тристайните имат втора спалня или самостоятелна кухня. Към всяко жилище има тераса. На всеки етаж е обособено помощно помещение, а към фоайето на първия етаж е обособена стая за портиер със санитарен възел.  Изграден е нов асансьор и външна платформа за инвалиди.“, поясни инж.Митовска.

В южната част на обслужващия коридор е изградена стоманена аварийна стълба. Отоплението ще е индивидуално – с климатици и електрически конвектори. В социалните жилища са създадени подходящи условия за обитаване на настанените лица, чийто финансови възможности не позволяват закупуване на основно жилищно обзавеждане и оборудване.

Апартаментите са оборудвани и обзаведени  и отговарят на общоприетите стандарти жилищни условия на територията на общината. Те ще се управляват от община Кърджали в полза на местната общност. Настаняването в тях се регулира от специална наредба, посочи зам.-кметът на община Кърджали.

Официалното откриване на сградата със социални жилища ще бъде до края на 2022 година.

 Проектът „Изграждане на социални жилища в град Кърджали“ стартира на 11.07.2018 г. с подписването на Договор за БФП: BG16RFOP001-1.021-0002-C02,  който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта е 2 169 957,96 лева, от които 1 844 464,26 лв. съфинансиране от ЕС чрез ЕФРР и 325 493,70 лв. национално съфинансиране.

 

Галина Кючукова, Арда нюз