Протестиращи блокираха движението по главния път за „Маказа“ заради натоварен трафик по ул. „Димитър Маджаров“

Водещи, Общество

Протест на жители от кв.“Гледка“ блокира движението по пътя за Момчилград в района на завод „Орфей“ тази сутрин в 8.30 часа. В рамките на половин час протестиращите преминаваха по пешеходните пътеки на платното, като по този начин недопуснаха преминаването на автомобили. Движението бе частично пренасочено от полицаи. Повод за недоволството е трафика на тежкотоварни автомобили по улица „Димитър Маджаров“, който според живеещите в района предизвиква вибрации.

„По къщите ни, особено на ниските етажи, се появиха пукнатини. Сутрин не можем да пресечем пътното платно. Налага се да чакаме, а има и трудно подвижни възрастни хора“, оплакаха се протестиращите.

Те настояват трафикът да бъде облекчен. Предлагат да се пренасочи по други улици. Внесли са подписка до кмета на Кърджали.

При протестиращите дойде и д-р инж. Хасан Азис.Той припомни, че преди 10 години е имало пак подобен протест заради сметоизвозващите коли, които преминаваха през кварталите  Гледка и Горна Гледка.

„Тогава успяхме да решим проблема като издействахме пари от МОСВ, които бяха гласувани в последния момент в държавния бюджет. С тях беше направен обходен път през с.Глухар. Това е единственият обходен път на два градски квартала.“, посочи инж.Азис.

Той заедно с началника на транспортния отдел в общината Орхан Кадиров направиха оглед на улицата.Влязоха и в няколко къщи, за да видят на място появилите се пукнатини.

„До две седмици ще имаме някакво решение.“, обеща кметът.По думите му ще се мисли за поставянето на легнали полицаи, за ограничаване на преминаването на автомобили над определен тонаж.В рамките на днешния ден д-р инж. Хасан Азис ще издаде Заповед Комисията по организация на движенето да направи още едно заседание по този проблем.

А относно пукнатините в къщи на живеещи на улица „Димитър Маджаров“, инж. Азис заяви, че ще поиска становище от строителни инженери и конструктори, за да се изясни точната причина за тях.

Протестиращите пък са категорични, че ако не се стигне до решение  на проблема, протестите ще продължат.

Галина Кючукова, Арда нюз