Засилени проверки преди Никулден извършват от Областната дирекция по безопасност на храните

Общество

Текат засилени проверки на обекти за производство, търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, пазари и борси. Стриктно се следи за предлаганите в търговската мрежа риби и рибни продукти, дали имат необходимите документи за произход, каза д-р Али Дурмушали, директор на Областната дирекция за безопасност на храните.

Инспекторите към дирекцията проверяват за нерегламентирани търговци, които най-често продават риба с неясен произход. Дълбоко замразената риба обикновено е проверена, посочи д-р Али Дурмушали.

Проверките са започнали от 28 ноември и ще продължат до 6 декември. Те са разпоредени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ, поясни директорът на Областната дирекция за безопасност на храните.

Практиката сочи, че през годините на територията на областта не са засичани сериозни нарушения, но при констатирането на такива, се налагат санкции на търговците.В град Кърджали обектите, които предлагат риба и рибни продукти, не са много и редовно са проверявани, особено около Никулден., каза още д-р Али Дурмушали.

За да не си помрачим празника, добре е да имаме предвид някои качества на рибата, видими с просто око, така че да сме сигурни, че тя е прясна.

Така например трябва да внимаваме  хрилете на рибата да са розови, а не с тъмен цвят и очите да са изпъкнали, а не хлътнали, съветва д-р Дурмушали.