Фотографии на младежи от „Славейков“  са победители  в конкурса на РИОСВ – Смолян

Общество

Венета Димитрова е на първо, Сейрула Лютви – на второ място

Фотография на водна лилия спечели първото място на Венета Димитрова от 9в клас на СУ „П. Р. Славейков“ във фотоконкурса на РИОСВ – Смолян на тема „Редките и защитени видове около нас“. След оценка от пет членно жури от фотографи, ботаник и експерти по биоразнообразие, две снимки – лилията на Венета и пеперудите на Станислав от град Кюстендил получиха еднакъв брой точки, което ги класира на първо място. На второ място е отличена фотографията на див божур на  Сейрула Лютви от 9а клас на „Славейков“.

И двамата с Венета са членове на новосъздадения клуб по фотография към училището с ръководител Мехмед Реджеб – Мечо. Той е доказан професионалист в тази област с 23-годишен стаж като фоторепортер на вестник „Нов живот“, понастоящем звукорежисьор в БНР – Кърджали, работил като оператор за Канал 1 и Нова телевизия.

Идеята за създаването на клуба по фотография към училище „Славейков“ и привличането на ръководител отвън е на директора Милко Багдасаров. В новата формация с ентусиазъм се включват част от учениците от иновативния технологичен клуб WhiteHat, както и други любители на фотографията. Излизат заедно да снимат сред природата, както е било и за конкурса „Редките и защитени видове около нас“, за който всички от членовете изпращат  авторски снимки. Заснемат също събития в града с обществено значение. Амбицията им е да продължат да участват в тематични конкурси, но и да се развиват по-професионално. Да снимат етюди и пейзажи като част от работата си, но да наблегнат повече върху фоторепортерството, защото в региона се отчита глад на добри фоторепортери.

Победителката Венета Димитрова разказва, че за нея фотографията е отдавнашна страст, която в момента има възможност да осъществи. Активна волейболистка, Вени от години се справя с предизвикателствата на комбинирането на сериозната подготовка за учебния процес и наситената с тренировки програма. В момента обаче твърди, че фотографията й носи по-голямо удовлетворение дори от спорта и тя се потапя изцяло в магията й.

Първите награди за младите славейковски фотографи са всъщност от националния конкурс „Фотоприказки“ – Кърджали 2022, където Айрин Минчева от 9а клас печели трето място в категория „Пейзаж и природа“, а на всички участници в клуба на Мехмед Реджеб фотографиите са включени в изложбата в ОДК.